Thu. May 30th, 2024

Az RMDSZ több javaslata erősíti a néppárti képviselőcsoport koronavírus elleni intézkedéscsomagját

Az Európai Néppárt képviselőcsoportja 1 billió euró értékű gazdaságélénkítési erőfeszítést sürget az Európai Unió és az Európai Központi Bank hozzájárulásával, amelyet további 2 billió euróval egészítene ki a tagállamok hozzájárulása. A koronavírus járvány kezeléséhez szükséges azonnali intézkedéseket és hosszabb távú gazdaságélénkítési elképzeléseket sorjázott tegnap nyilvánosságra hozott dokumentumában a képviselőcsoport. A csomagba az RMDSZ EP-képviselője, Vincze Loránt több javaslata is bekerült.

Az Európai Parlament legnagyobb képviselőcsoportja egységes választ sürget a világjárvány megfékezésére és uniós egészségügyi koordinációs egység felállítását javasolja, amelynek célja a tagállamok tevékenységének összehangolása mellett a gyógyszerek és védőfelszerelések közös beszerzése, az egészségügyi válaszlépések koordinációja. „Az EU-nak erőteljesen kellene támogatnia a tömeges tesztelést, valamint a járvány megállításához szükséges gyógyszerek és oltások kifejlesztését és előállítását. Szorgalmaztam a mesterséges intelligencia és az adatelemzés alkalmazását a járvány terjedésének megakadályozásában, valamint európai maszk- és védőruhagyártás megteremtését” – mondta el Vincze Loránt. Szintén az RMDSZ javaslatára a tagállamok nem tilthatnák meg orvosi felszerelések és segédeszközök, gyógyszerek, védőfelszerelések exportját a többi tagállamba. Az uniós rendőrségi és igazságügyi együttműködésnek szigorúan fel kell lépnie az internetes csalók és kiberbűnözők ellen, akik visszaélnek a polgárok kiszolgáltatottságával, illetve túlárazott vagy hamisított védőfelszereléseket árusítanak.

A képviselő kezdeményezésére a csomag javasolja, hogy a tagállamok kiemelten figyeljenek a sürgősségi tájékoztatásban és a járványkezelési stratégia során a nemzeti kisebbségekre, illetve a hátrányos helyzetű közösségekre, kiemelten a romákra. Ezt megelőzően Vincze Loránt múlt héten felmérést indított az Európai Parlament Kisebbségi Intergroupjában és a FUEN tagszervezetei körében a járványügyi intézkedések anyanyelvű közléséről és a kisebbségi távoktatás helyzetéről a kisebbségi közösségekben. A felmérés eredményei nyomán a későbbiekben intézkedési javaslatokat fogalmaznak meg.

Az RMDSZ javaslatára a mezőgazdasági idénymunkások könnyített határátlépésének biztosítása és a munkaerő szabad átjárásának biztosítása a határ menti régiókban szintén bekerült a néppárti csomagba. A lehetőség kétoldalú megállapodások keretében adott, fontos volna azonban, hogy a tagállamok erre közös eljárásokat alakítsanak ki – hangsúlyozta a képviselő. Szintén fontos az állami támogatások rugalmasságának biztosítására és a mezőgazdasági támogatások növelésére tett néppárti javaslat. A létfontosságú iparágak fenntartása mellett a kulturális sokszínűség megőrzése érdekében a képviselőcsoport a kultúra és a kreatív iparágak, illetve a turizmus támogatását is javasolja.

„A világjárványnak már most vannak olyan tanulságai, amelyeket érdemes hasznosítani. Ilyen a digitális oktatási eszközök hiánya, kollégáim elfogadták az Európai Online Oktatási Platform létrehozását célzó javaslatomat, amely a minőségi oktatási eszközökhöz való hozzáférést biztosítja, közös erőforrás lesz oktatók, diákok és szülők számára. Nem tudhatjuk, mit hoz a jövő, de azt már ma is tudjuk, hogy a digitális oktatás működhet, azonban ezekhez európai eszközöket kell teremtenünk” – összegzett az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

RMDSZ-tájékoztató