Thu. May 30th, 2024

Az RMDSZ támogatta szavazatával a karantén-törvény javított tervezetét

Az RMDSZ módosításaival fogadta el a parlament a karantén-törvényt. A Szövetség olyan javaslatokat fogalmazott meg, amelyek a járvány hatékony eszközökkel való visszaszorítását célozzák, és nem a szabadságjogok korlátozását – jelentette be Cseke Attila szenátusi frakcióvezető. A törvény az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe.

Mint ismert, az Alkotmánybíróság döntése semmissé nyilvánította a járványügyi karanténba vagy elkülönítésbe helyezés jogi alapját. A ma elfogadott tervezet pótolja a joghézagot, mutatott rá Cseke Attila.

Az RMDSZ által javasolt egyik módosítás értelmében a beteg választhatja ki, hogy milyen lakcímen helyezik házi elkülönítésbe, illetve az orvos csak javasolhatja az intézményes vagy házi elkülönítést, de a közegészségügyi igazgatóság dönt erről – mondta el Császár Károly szenátor.

Szintén a közegészségügyi igazgatóság feladata betarttatni az elkülönítést, és elindítani a felelősségre vonási eljárást azok ellen, akik megszegik a törvényt. Amennyiben valaki megszegi a házi karantént, intézményes elkülönítésbe helyezik, és fizetnie kell az ezzel kapcsolatos költségeket.

Az alkotmánybírósági döntés értelmében a felsőház módosított a kormány javaslatán, így a beteg-elkülönítési döntés bíróságon megfellebbezhető, a bíróságnak pedig kötelessége sürgősségi eljárásban, költségmentesen tárgyalnia azt – hívta fel a figyelmet Császár Károly. A felsőház jogi bizottságának tagja emlékeztetett: a képviselőházban már korábban elfogadott RMDSZ-es javaslat értelmében tolmácsot kell biztosítani szintén költségmentesen azok számára, akik az ország nyelvét nem beszélik.

Egy másik fontos módosítás arról az esetről rendelkezik, amikor egy kiskorú szülei (vagy egy gondozásra szoruló személy gondozója) betegednek meg. Ebben az esetben a kiskorúnak nem kell állami gondozásba kerülnie – elsősorban valamely családtaghoz, rokonhoz kerül, csak utolsó esetben intézményesítik. A kormány javaslata értelmében ugyanakkor a javakat is karanténba helyezhetnék, ezt a rendelkezést azonban a szenátus jogi szakbizottsága törölte a törvénytervezetből.

RMDSZ.ro