Fri. Feb 23rd, 2024

Az RMDSZ programja az európai parlamenti válaszásokra – Kiállunk a gazdáink érdekeiért!

Románia uniós csatlakozásának legnagyobb haszonélvezői a gazdák, akik terület alapú támogatáshoz jutottak. Ez kézzelfogható, vissza nem térítendő, rendszeres jövedelmet jelent számukra. Ebből a pénzből a kisebb gazdaságok bovülhettek, gyarapodhattak.

Ma egy vidéki gazdának sokkal több lehetősége van, mint ezelott 10 évvel. De mindez veszélybe kerülhet. Mi azt akarjuk, hogy a támogatásokkal járó bürokrácia csökkenjen – ne a támogatások összege.

Az EU új mezőgazdasági politikájának meg kell erősítenie a családi és közösségi gazdálkodást, ahelyett, hogy a nagy földtulajdonosokat támogatná. Azoknak a gazdáknak kell több támogatást nyújtani, akik képesek innovatív és fenntartható módon, kiváló minőségű élelmiszereket termelni, akik hatékonyan gazdálkodnak a természeti erőforrásokkal. A vidéki térségek fellendítéséhez elengedhetetlen fejlesztési irányok: a foglalkoztatás vonzóvá tétele, a biogazdaság és az erdőgazdálkodás korszerűsítése.
A mezőgazdaság és a vidéki turizmus fejlodése a magyar közösségek megerősödésének eszköze.

Növekedjen a terület alapú támogatás!
A tagállamok egy része csökkenteni akarja a Közös Agrárpolitika finanszírozását 2021-től. Olyan módosításokat terveznek a támogatások szerkezetében, amelyek nem kedveznek az erdélyi gazdáknak. Mindez 75 ezer magyar gazdát, összességében több mint 200 ezer magyar embert érint Erdélyben.

Sikeres erdélyi gazdákat, több nyertes pályázatot!
Az a célunk, hogy a gazdák életét megkönnyítsük: egyszerűbben pályázhassanak uniós pénzekre, jobb tájékoztatást kapjanak, könnyebb legyen az uniós pályázatok előkészítése. A helyi akciócsoportok (LEADER) szerepét növelni kell, nagyobb értékű támogatást kell kiharcolnunk számukra. Ez segítheti a vidéki térségek társadalmi-gazdasági helyzetének megerősítését, a leszakadó térségek felzárkóztatását és a vidéki életkörülmények javítását.

Kevesebb bürokráciát!
Ne kelljen egy erdélyi gazdának több papírmunkát elvégeznie a támogatásért, mint egy belga gazdának. Bukaresttől Brüsszelig azért dolgozunk, hogy a gazdák dolgát megkönnyítsük, és kiküszöböljük a fölösleges bürokráciát.

Helyi ügyekről helyi döntést!
Brüsszelből nem látszik, hogy mire van szüksége az erdélyi gazdáknak. Azt akarjuk, hogy az unió a helyi szempontokat vegye figyelembe a támogatási rendszerek kialakításakor, ne a brüsszeli érdekeket.

Több lehetőséget a fiatal magyar gazdáknak!
Erdélyben több ezer fiatal tevékenykedik a mezőgazdaságban. Növelni kell a számukra elérhető támogatást, hogy olyan gépeket vásárolhassanak, és olyan új technológiákat honosíthassanak meg, amelyek növelik versenyképességünket, és
vonzóvá teszik ezt az életpályát.