Mon. Oct 2nd, 2023

Az RMDSZ javaslatára tűzvész esetén is támogatást nyújthat az állam

Tűzvész esetén is sürgősségi támogatást nyújthat az állam, erről döntött, mai ülésén, az RMDSZ által vezetett fejlesztési minisztérium javaslatára a kormány – jelentette be Cseke Attila.

A kormány azt a jogszabályt egészítette ki, amely a fejlesztési minisztérium alárendeltségében működő Országos Beruházási Vállalat hatáskörét szabályozza, és amely értelmében könnyített eljárással biztosíthat gyorsbeavatkozást az állam árvíz, földrengés vagy földcsuszamlás esetén. A természeti katasztrófa bekövetkezésekor az önkormányzat könnyített eljárással kérheti a fejlesztési minisztérium beavatkozását, a meghibásodott útszakasz biztonságossá tételét és a károk kijavítását, például. „A mai döntés értelmében tűzvész esetén is támogatást nyújthat a kormány a fejlesztési minisztériumon keresztül” – fogalmazott Cseke Attila.

A jogszabály további két fontos kérdésben pontosít, hívta fel a figyelmet a fejlesztési miniszter.  „Az egyik módosítás célja az iskolai körülmények javítása vidéken, a másik intézkedés a közpénz megtakarítását célozza” – mondta a szaktárcavezető.

A hatályos törvénykezés megengedi a szivattyús szennyvíztárolóval ellátott iskolai mosdók megépítését azokon a településeken, ahol nincs bevezetve a víz- és szennyvízhálózat. Az új rendelkezés értelmében az öntisztító tartályos módszerrel való építkezés is megengedett.

A közpénz megtakarítása érdekében a kedvezményezettre hárul a költségek kifizetése azokban az esetekben, amikor a minisztérium felépít egy beruházást, de nem tudja azt átadni, amíg a közművesítést a kedvezményezett, azaz az önkormányzat el nem végzi. „Számos esetben nem végezhetik el a szükséges próbákat, egy úszómedence felépítésekor például, amíg az önkormányzat nem végzi el a rá háruló feladatot és nem köti rá a víz- és szennyvízhálózatra a létesítményt, hiszen ez az önkormányzat feladata. Nem lehet egy fűtésrendszert vagy egy hangosító berendezést sem tesztelni egy sportcsarnokban közművesítés nélkül. Így a munkálatok átadása késik, és az időközi költségek a minisztériumot terhelik. Az új rendelkezés értelmében a kedvezményezettek, az önkormányzatok érdeke lesz minél hamarabb elvégezni a rájuk háruló feladatot, így a közpénzt is megtakarítjuk, és a beruházás is hamarabb megnyílhat a közösség számára” – hangsúlyozta a szaktárcavezető, aki hozzátette: a szorgos önkormányzatok eddig is elvégezték ezt a feladatot, őket nem érinti hátrányosan az új jogszabály.