Sat. Nov 28th, 2020

Az RMDSZ járványkezelési és gazdaságélénkítő programja (II)

OKTATÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉS

6. Kezdődjön újra az oktatás az óvodákban és az általános iskolákban

Ahol a járványügyi helyzet lehetővé teszi, kezdjék újra az oktatást kilencedik osztályig.

Az iskolák nyitva tartása mellett szól, hogy a diákok kontrollált környezetben vannak, a pedagógusok mindent megtesznek azért, hogy a közegészségügyi szabályokat betartsák.

A nyitva tartás mellett megoldható a napi egészségügyi felügyelet, szűrővizsgálat is, fertőzöttség esetén könnyebben követhető a beteg környezete. Amennyiben valakiről kiderül, hogy tünetei vannak, azonnal értesítik a családorvost és az illetékes hatóságokat.

A szülőnek ugyanakkor legyen joga arra, hogy eldöntse, akarja-e, hogy a gyereke részt vegyen a személyes oktatásban, vagy inkább maradjon otthon, és online kövesse a tanítást.

 

MUNKAHELYVÉDELMI ÉS GAZDASÁGÉLÉNKÍTŐ INTÉZKEDÉSEK

7. Folyatni és erősíteni kell a munkahelyek védelmét

A jelenlegi rendelkezések szerint év végéig járnak azok a támogatások, amelyekkel a kormány a koronavírus-járvány által okozott jövedelemkiesést igyekezett enyhíteni.

A vészhelyzet idejére meg kell hosszabbítani a munkanélküli segély, a munkahely védelme és a hitelmoratórium kapcsán hozott rendkívüli intézkedéseket. Legalább 2021 júniusáig biztosítani kell a következő intézkedések alkalmazását:

• a kényszerszabadságról visszatérő alkalmazottak bruttó fizetésének 41,5%-os állami támogatása 6 hónapra (a jelenlegi 3 hónap helyett),

• a csökkentett munkaprogram szerint dolgozó alkalmazottak fizetésének állami résztámogatása a bruttó fizetéskiesésnek a 75%-val,

• a kis- és közepes vállalkozások által kifizetett kényszerszabadsági juttatások összegének a 75%-os állami támogatása, amikor a vállalat tevékenységcsökkentése a járvány következménye,

• a mezőgazdasági idénymunkások és a vendéglátóipari szezonális alkalmazottak támogatása jövedelemkiesés esetében, amikor ez a közegészségügyi intézkedések következménye, a minimálbér 35%-val egyenlő havi juttatással, amely 3-6 hónapra igényelhető.

8. Nyissanak ki a piacok

A zárt terű élelmiszerpiacok bezárása komoly csapást jelentett a hazai őstermelőknek. A parlament a visszavonásról döntött, remélhetőleg a kormány is belátja, hogy tévedett, és visszavonja ezt az intézkedést.

 

9. Új munkahelyek

A 29 év alatti és 50 év feletti elbocsátott személyeket alkalmazó kis- és közepes vállalkozások a járványhelyzet lejártáig részesüljenek vissza nem térítendő állami támogatásban, ennek értéke havonta új munkahelyenként a fizetés fele, de nem több havi 2500 lejnél. A támogatás feltétele az új munkahely fenntartása legkevesebb egy évig.

 

10. A gyógyszer- és élelmiszeripar kiemelt támogatása

Az egészségügyi ellátás biztonsága, valamint az élelmiszerbiztonság elérésének érdekében államilag garantált fejlesztési és beruházási hitelek folyósítása. A két iparágban 10 millió–25 millió lej értékű, 90% állami garanciával és 100% kamattámogatással elérhető hitelek biztosítása.

 

11. A kisvállalkozások támogatása központi kérdés

Hatékonyabban és egyszerűsített eljárással kell működtetni az IMM Invest programot a KKV-k forgóeszköz-finanszírozására. A közepes vállalkozások 10 millió lejes, a kisvállalkozások 2 millió, a mikrovállalkozások pedig 1 millió lejes hitelekhez férjenek hozzá, 90% állami garanciával és 100% kamattámogatással. Az IMM Invest programban rendelkezésre álló források értékének növelése 20 milliárd lejre 2021 első szemeszterében.

12. A távmunka és távoktatás feltételein könnyíteni kell

Hatékonyabb program szükséges az IT eszközök beszerzésének résztámogatására a távmunkarendszerben dolgozó alkalmazottak számára, személyenként 2500 lej értékű vissza nem térítendő összeggel. Támogatni kell a szülőket, akiknek kiskorú gyermekei távoktatási rendszerben tanulnak. Iskoláskorú gyermekenként 1500 lej vissza nem térítendő állami támogatást kell folyósítani IT eszközök beszerzésére, amennyiben a család bruttó havi jövedelme nem haladja meg az 5000 lejt.