Mon. Apr 15th, 2024

Az RMDSZ EP-képviselői: Elítéljük a magyarság megfélemlítését célzó úzvölgyi román akciót

Az RMDSZ megválasztott európai parlamenti képviselői, elítéljük a román szervezetek június 6-i úzvölgyi provokációját, amellyel a magyar hősök sírkertjét feldúlták, kereszteket törtek le, tettlegességig fajulva elüldözték a békésen tüntető, testi épségükben megfélemlített magyar tüntetőket és választott tisztségviselőket.

A leghatározottabban nehezményezzük, hogy a jelen lévő román állami hatóságok és a közbiztonság fenntartásáért felelős szervek nem tettek meg minden tőlük telhetőt, hogy elejét vegyék az újabb törvénytelenségnek, hogy ne engedjék a sírkert feldúlását, megakadályozzák az előláncot alkotó és imádkozó magyar emberek szidalmazását. A jelen lévő csendőri egységek passzivitásukkal hozzájárultak a törvénysértés fenntartásához.

A tüntető román provokátorok akciója a történelem meghamisítása, törvény- és kegyeletsértő tett, amelynek célja a magyar közösség provokálása és annak a látszatnak a keltése, hogy a magyarok ellenségesen viszonyulnak a román hősök emlékét őrző „hazafiakhoz”. A helyszínen megjelent román aktivisták viselkedése egyértelműen azt mutatta, ők nem megemlékezni jöttek, hanem viszályt kelteni, elüldözni a magyarokat. Ebben az igyekezetükben sajnos az elnéző rendvédelmi szervek és a szándékosan félretájékoztató román média egy része is segítségükre volt.

A törvénytelenséget megengedő, a tüntető magyarok elleni támadást elnéző magatartásukkal a román hatóságot hatalmas felelősség terheli. Egy etnikumközi konfliktus kirobbanása Romániában beláthatatlan károkat okozna a román és a magyar közösség viszonyában, és veszélyt jelent a térség egészére.

Az erdélyi magyar közösség európai parlamenti képviselőiként mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a nemzetközi közvéleményt, az európai döntéshozókat és véleményformálókat tájékoztassuk a valós helyzetről, és felhívjuk figyelmüket a magyar közösség megfélemlítését és elhallgattatását célzó akcióra.