Tue. Mar 5th, 2024

Az RMDSZ az egyfordulós választásokat támogatja

A múlt héten a politikai események felgyorsultak, bizalmatlansági indítványt tett le a parlament, amit az RMDSZ is támogatott, ezzel megbuktatta a kormányt.

Seres Dénes parlament képviselő elmondta, a bizalmatlansági indítvány benyújtásának egyik oka, a helyhatósági választási törvény módosítása volt. ,,Amikor az RMDSZ megszavazta az Orbán-kormányt, az egyik és a legfontosabb elvárásaink között szerepelt, hogy maradjon az egyfordulós polgármester-választás, ezen kívül kértük, hogy csökkentsék a sürgősségi rendeletek számát. Mindezt, akkor megígértek, de az elmúlt hetek eseménye azt bizonyította, hogy ezen feltételeket az Orbán-kormány nem tartja be, sőt kérésünk ellenére, felelősségvállalással, módosították a helyhatósági választási törvényt” – mondta a képviselő.

 

Az RMDSZ-nek nagyon fontos az egyfordulós polgármester-választás

Mind a két-, mind az egyfordulós választás demokratikus megoldás, mindkét formára van példa az európai országokban. A kétfordulós polgármesterválasztás az RMDSZ-t nagyon negatívan érintené, mert azokban a közösségekben, ahol 30-40%-ban élnek magyarok, elveszítené 20%-át a polgármestereinek. Az ilyen településeken az első fordulóban az RMDSZ megnyerné a választást, de a második fordulóban etnikai szavazás miatt elveszítené.

,,A választási törvény módosítása alkotmányellenes a választás előtt egy évvel. Az alkotmánybíróság már kimondta, hogy a választási törvényeket a választás előtt egy évvel nem indokolt módosítani, a velencei bizottságnak is ez a véleménye, mert az utolsó pillanatban nem szabad változtatni a ,,játékszabályon”.

A bizalmatlansági indítvány benyújtásának másik oka, hogy kedd éjszaka az Orbán-kormány 25 sürgősségi rendeletet fogadott el. Ezt azzal magyarázták, hogy készülnek az előrehozott választásokra, és erre meg kellett teremteni a törvényes keretet. Mindezek mellett módosították a választási törvényt, mely szerint bárhol lehetne szavazni, holott minden megyei körzetnek saját jelöltjei vannak. Ez a törvény lehetőséget biztosítana a választási turizmusra, ezáltal mások döntenék el, hogy a megyében kik legyenek a képviselők, szenátorok, és nem azok, akik ott élnek. Ezek voltak a legfőbb okok amiért benyújtottuk a bizalmatlansági indítványt, ezt a parlament megszavazta, és ennek eredményeképpen megbukott az Orbán kormány” – tájékoztatott a képviselő.

 

Az RMDSZ senkivel nem köt koalíciót

A kormány megbuktatását követően az elnök meghívta a politikai pártokat, mindegyikkel tárgyalt, és ismét Ludovic Orbant nevezte ki miniszterelnöknek. Most 10 nap áll a miniszterelnök rendelkezésére, hogy kialakítsa a kormányát és a programját, amit benyújt a parlamentnek, ez dönti majd el, hogy mikor szavazza meg az új kormányt. A parlamentben elhúzódhat ez a folyamat. Tudni kell, hogy az RMDSZ senkivel nem köt koalíciót, a mi érdekeink azt diktálják, hogy a kétfordulós választási törvényt megakadályozzuk.

Az előrehozott választás egyelőre nagyon megtorpant, mert ahhoz hogy ez megvalósuljon, kétszer kell megbukjon a kormány, mondta Seres Dénes parlamenti képviselő.

Kulcsár Mária