Tue. May 28th, 2024

Az RMDSZ a fejlesztésekre szánt összegek méltányos elosztását kéri

„Mindenkinek joga van ahhoz, hogy egy fejlődő városban éljen. Ezért a Regionális Operatív Program keretében leosztott városfejlesztési összegek kapcsán azt kértük, ne tegyék ki a döntést a politikai lobbinak, osszák el inkább méltányosan az erőforrásokat” – mondta el Cseke Attila azt követően, hogy a kormány októberben sürgősségi rendelettel változtatott a megyeszékhelyek és municípiumok fejlesztésére szánt pénzügyi erőforrások leosztásának módszerén.

Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője emlékeztetett: a korábban hatályos rendelkezések szerint, melyeket maga a kormány erősített meg egy szeptemberi rendeletével, az erőforrások egy részét egyformán osztották el az egy fejlesztési régióban található megyeszékhelyek között, így például az észak-nyugati régióban található Nagyvárad, Kolozsvár, Szatmárnémeti, Zilah, Nagybánya és Beszterce egyforma összeget kapott, a fennmaradó részét a lakossággal arányosan kapta meg minden nagyváros. Ez a rendelkezés érvényes volt azokra a municípiumokra is, amelyek nem megyeszékhelyek.

Ezen a rendelkezésen változtatott a helyhatósági választásokat követően a kormány. Az új előírások szerint az erőforrásokat nem normatív rendszerben, egyformán és a lakossággal egyenesen arányosan, hanem a regionális fejlesztési tanács döntésének függvényében osztanák el. „Központosít, és nem méltányos a kormány rendelete, amely értelmében a regionális fejlesztési tanács tagjai, azaz a megyei tanácselnökök, és a megyeszékhelyek, municípiumok, városok és községek képviselői döntenének a pénzalap elosztásáról” – hívta fel a figyelmet Cseke Attila, majd hozzátette: a kormány mostani döntése alapján csak akkor alkalmazható az erőforrások arányos elosztása, amennyiben a tanács nem tud döntést hozni.

Az RMDSZ közigazgatási szakpolitikusa hangsúlyozta: a korábban hatályos, normatív elosztás jól működött, minden municípium számára biztosított egy megpályázható összeget, egy lehetőséget a fejlődésre. „Az új elosztási módszer ehhez képest nem a decentralizációnak, hanem a liberális önkormányzati többségnek kedvez. Ezért az RMDSZ a korábbi, normatív rendszerhez való visszatérést kéri” – hangsúlyozta Cseke Attila.

rmdsz.ro