Mon. Dec 11th, 2023

Az osztrákok példaértékűnek tartják a debreni Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszert

Közel 40 fős osztrák polgármesterekből álló delegáció érkezett a hét elején a szilágysági Debren községhez tartozó szemétfeldolgozó telepre, hogy megtekintsék a hulladékgazdálkodási központ működését, és a szilágysági önkormányzati vezetőkkel e téren osszák meg tapasztalataikat.

Nemes Ervin, a Brantner Szilágy megyei munkapontjának az igazgatója elmondta, a küldötteknek bemutatták a hulladékkezelő központ működését, végigvezették őket a telepen, megmutatták a komposztálló állomást, a TMB-t (mechanikai és biológiai kezelőállomás) és a válogató csarnokot. „Elmondhatjuk, hogy az ide érkező szemét több mint 50 százalékát újrahasznosítjuk. Az egyes cella még csak félig van, ami azt jelenti, hogy még egy ennyit, hét-nyolc évet tud ez működni, és utána elkezdjük a második cella építését”.

A találkozón jelen volt Szilágyi Róbert-István, a Szilágy Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke is, aki ismertette: a telepet 35 millió eurós beruházásból építették fel, és az újrahasznosítás révén országos szinten az első öt között vannak. Amikor a romániai hulladékgazdálkodásról van szó, a Szilágy megyei rendszert mindig példaként emelik ki, hiszen ez az a terület, amelyben leginkább kiemelkednek a többi megyék közül. „Továbbra is azon dolgozunk, hogy az újrahasznosítási arány folyamatosan növekedjen, hiszen így a szemétgödörbe annál kevesebb hulladékot kell tárolnunk. Ennek érdekében további fejlesztések is szerepelnek a terveink között. Reméljük, hogy a jövőben tovább fejleszthetjük a rendszert, melyre már készül az előtanulmány” – közölte. A debreni szemétgödör még évekig biztosítani tudja a hulladék megfelelő tárolását, mert az EU-s szabványoknak megfelelően, a hulladéknak kevesebb mint fele kerül csak a lerakóba

A találkozóról részletesen a https://maszol.ro/belfold/Az-osztrakok-peldaertekunek-tartjak-a-debreni-Integralt-Hulladekgazdalkodasi-Rendszert honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.