Thu. Apr 18th, 2024

Az orvosi marihuána legalizálását mérlegelő munkacsoport létesült

Az innovatív kezelési formákhoz való hozzáférés biztosítása érdekében létesítette az egészségügyi minisztérium a kannabisz gyógyászati célú felhasználásának engedélyezését mérlegelő munkacsoportot, amely folytatni fogja az egyeztetéseket – közölte szerda este a szaktárca.

A munkacsoport kedden tartotta első ülését, amelyen az egészségügyi minisztérium, az egészségbiztosítási pénztár, az országos gyógyszerügynökség képviselői, a felnőtt és gyermekpszichiátriai szakbizottságok vezetői, valamint a betegegyesületek képviselői vettek részt.

A találkozón a szakemberek rámutattak, a kannabidiol nevű kannabiszszármazékot tartalmazó egyetlen olyan készítményt, amely hatásosnak bizonyult két ritka epilepsziaforma, a Dravet-szindróma és a Lennox-Gastaut-szindróma kezelésében, az USA gyógyszer- és élelmezésügyi hatósága (FDA) már törzskönyvezte, jelenleg azonban kizárólag az Amerikai Egyesült Államokban forgalmazzák. Európai forgalomba helyezésének engedélyezése 2019 első felében várható – mutat rá a közlemény, amely szerint a román törvények engedélyezik a kannabidiol használatát gyógyszerekben.

A találkozón részt vevők hangsúlyozták ugyanakkor, hogy különbséget kell tenni a kannabisz pszichoaktív hatóanyaga, a tiltott szerek listáján szereplő THC, illetve a terápiás céllal használható kannabidiol (CBD) között.

Az egészségügyi minisztérium hozzáférést akar biztosítani a páciensek javát szolgáló innovatív kezelési formákhoz – szögezi le a szaktárca, hozzátéve, olyan megoldásokat keresnek, amelyek maradéktalanul tiszteletben tartják a vonatkozó nemzetközi szerződésekbe, például az 1961-ben kelt Egységes Kábítószer-egyezménybe vagy a pszichotrop anyagokról szóló, 1971. évi ENSZ-egyezménybe foglaltakat.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter szerdán azt mondta, egyeztetések folynak az egészségügyi minisztériumban a kannabisz gyógyászati célú felhasználásának engedélyezéséről. Újságírói kérdésre válaszolva a tárcavezető kijelentette, nem tudja, hogy kormányszinten tárgyaltak-e már a témáról, az egészségügyi minisztériumban azonban létezik egy bizottság, amely vizsgálja az orvosi marihuána legalizálásának lehetőségét, “tehát ebbe az irányba tartunk”. Teodorovici hozzátette, ez több európai országban is gyakorlattá vált már, és orvosi szempontból indokolt lenne az intézkedés, hiszen “segítséget nyújthat az utolsó stádiumban levő betegek fájdalmának enyhítésében”.

www.agerpres.ro