Mon. Apr 12th, 2021

Az öntözőrendszerek fejlesztésére dolgoznak ki stratégiát

A pénzügyi rendszer stabilitását elősegíteni hivatott bizottság (CNSM) azt javasolja a kormánynak, dolgozzon ki egy stratégiát a mezőgazdaság fejlesztésére, melynek megoldást kellene kínálnia többek között a hiányos infrastruktúra, pl. az öntözőrendszerek fejlesztésére és a mezőgazdaságban dolgozók magasabb szintű szakképzésének a biztosítására.

A stratégiának fontos eleme kellene legyen a mezőgazdasági termékek magasabb szintű belföldi feldolgozása az élelmiszeripari kapacitás növelése révén. Ennek a munkaerőigénye nagyrészt fedezhető lenne azon romániai mezőgazdasági idénymunkások révén, akik az elmúlt években nyugati országokban dolgoztak. Olaszország mezőgazdasági termelésének 25 százalékát 370 ezer idénymunkás állítja elő, ezeknek közel harmada romániai. A másik megoldást az automatizálás és a robotika nagyobb léptékű alkalmazása jelenthetné.

A CNSM elemzése szerint jelenleg a hazai az élelmiszeripari cégek csupán 1 százaléka használ ipari robotokat, miközben ez az arány Hollandiában 22, Svédországban pedig 31 százalék.

Sütő Attila