Mon. Oct 2nd, 2023

Az önrész fedezésére vehetnek fel állami kölcsönt az önkormányzatok

A pályázati önrész és az előfinanszírozás biztosítására vehetnek fel kiskamatlábas állami kölcsönt az önkormányzatok – erről döntött a fejlesztési minisztérium javaslatára mai ülésén a kormány. Az intézkedésre 630 millió lejt különítenek el.

A kölcsön célja a települések akadálymentes fejlődését biztosítani, illetve az uniós és állami finanszírozású befektetések leállását megelőzni. A kisebb önkormányzatok számára gyakran gondot jelent a számlák fedezése az utólagos elszámolás pillanatáig, vagy a 2 százalékos önrész biztosítása amikor uniós forrásokat nyernek a helyi közösség törekvéseinek kivitelezésére. Ezt a gondot orvosolja az RMDSZ javaslatára született mai kormányrendelet” – hangsúlyozta Cseke Attila fejlesztési miniszter.

A szaktárcavezető elmondta: a kölcsönt az államkincstár biztosítja, és az önkormányzatok három, legtöbb öt évre kérhetik, a ROBOR változó (jelenleg 1,52) plusz 1-1,5 %-os kamatjával. Ez a bankpiaci kamatoknál akár kétszer is előnyösebb lehet. A kérelmeket legkésőbb 2021. november elsejéig, a regionális és a megyei adóhivataloknál lehet benyújtani. Az önkormányzatok a közösségi fejlesztési társulások (ADI) által bonyolított beruházásokra is felvehetnek kölcsönt. „Ezáltal az uniós források lehívását bátorítjuk, a települések fejlődését biztosítjuk európai vagy országos finanszírozásból. A fejlesztési minisztérium által odaítélt finanszírozások esetén is jelezte számos önkormányzat, hogy veszélybe kerülhet az elkezdett befektetés kivitelezése a ma odaítélt segítség hiányában” – mutatott rá a fejlesztési miniszter.