Sat. Jun 10th, 2023

Az oktatási intézmények versenyvizsgát hirdethetnek a betöltetlen vagy átmenetileg megüresedett állásokra

Memorandumot fogadott el szerdai ülésén a kormány arról, hogy az oktatási intézmények versenyvizsgát hirdethetnek a megüresedett állásokra – jelentette be a kabinet ülése után a kormányszóvivő.

Dan Cărbunaru emlékeztetett, a költségvetési kiadások csökkentése érdekében a kormány korábban létszámstopot rendelt el a közszférában, az egészségügyre és a tanügyre azonban nem vonatkozik az intézkedés. A szerdán elfogadott memorandum tulajdonképpen jóváhagyja, hogy a köz- és felsőoktatási intézmények versenyvizsgát szervezzenek a betöltetlen vagy átmenetileg megüresedett állásokra – magyarázta.

A felsőoktatási intézmények esetében az intézkedés a tanszemélyzeti, a kisegítő tanszemélyzeti és a kisegítő személyzeti állományhoz tartozó minden állásra, továbbá a kutatói állásokra és a vezetői tisztségekre is vonatkozik. A memorandum hatálya kiterjed az egyetemekhez tartozó sportklubokra és a központi egyetemi könyvtárakra is.

A szóvivő hozzátette, a szeptember 1-je és december 31-e között a felsőoktatási intézményeknél meghirdetendő állások betöltése nem fog pluszterhet róni az állami büdzsére, ugyanis a jelenleg érvényben levő költségvetési törvény fedezi ezeket a kiadásokat.

A közoktatási intézmények esetében a tanszemélyzeti, a kisegítő tanszemélyzeti és a kisegítő személyzeti állományhoz tartozó állásokra is vonatkozik az intézkedés, beleértve a megyei pszichopedagógiai központokban, iskolai sportkluboknál vagy az oktatási minisztérium alárendeltségében működő gyermekpalotáknál és gyermekkluboknál levő betöltetlen vagy átmenetileg megüresedett tanszemélyzeti állásokat is. Ugyanakkor a vezetői állások betöltésére is írhatnak ki versenyvizsgát a közoktatási intézmények.

Dan Cărbunaru hozzátette, az oktatási minisztérium adatai szerint az állami költségvetésből finanszírozott álláshelyek száma a közoktatási rendszerben 293.855-re tehető.