Wed. Jul 24th, 2024

Az energiaárat korlátozó és kompenzáló intézkedések továbbra is érvényben maradnak

Az energiaárat korlátozó és kompenzáló intézkedések továbbra is érvényben maradnak a polgárok és a gazdaság védelme érdekében – jelentette ki Nicolae Ciucă miniszterelnök az energiaügyi tárcaközi bizottság első ülésén.

A kormány szerdai sajtóközleménye szerint az ülésen olyan intézkedéseket vitattak meg, amelyek célja a háztartási fogyasztók és a gazdaság védelme az emelkedő energiaárak hatásaival szemben.

‘A kormány szintjén folytatjuk a hideg évszakra való felkészülést, biztosítva a lakosság és gazdaság energiaellátását. Amint azt vállaltuk, az energiaárak korlátozására és kompenzálására irányuló intézkedések továbbra is aktívak maradnak, a polgárok és a gazdaság védelméhez szükséges formában. Ezzel párhuzamosan új feladatokat határozunk meg az energetikai infrastruktúra-projektek végrehajtásának felgyorsítása érdekében, kihasználva Románia belföldi és geostratégiai lehetőségeit’ – jelentette ki Ciucă.

A kormányfő cselekvési tervet dolgozott ki az energiatermelés és a költségvetés kiszámíthatóságának biztosítására.

A miniszterelnök kérésére az energiaügyi tárca augusztus 22-én előterjeszti a termelési kapacitásokba történő beruházási programok helyzetét, mind az állami tulajdonú vállalatok, mind a magánszektorhoz tartozó vállalatok esetében.

Szintén augusztus 22-éig az Országos Energiaszabályozó Hatóságnak (ANRE) elő kell terjesztenie jelentését az év elejétől eltelt időszak energiapiaci fejleményeiről és az energiaár-válságot enyhítő intézkedések végrehajtásának állásáról.