Sun. Dec 3rd, 2023

Az egészségügyi minisztérium honlapjára feltöltenek egy formanyomtatványt, amiben a szülők kinyilváníthatják belegyezésüket a gyerek leteszteléséhez

Az egészségügyi minisztérium honlapjára feltöltenek egy formanyomtatványt, amiben a szülők kinyilváníthatják belegyezésüket, hogy a gyereket koronavírusra teszteljék az iskolában – mondta el Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter, a Sorin Cîmpeanu tanügyminiszterrel közösen tartott pénteki sajtóértekezletén.

A tárcavezető emlékeztetett: a tesztet kizárólag a szülő előzetes írásos beleegyezésével lehet elvégezni.

Voiculescu arról biztosított, hogy az iskolák már kaptak, vagy a közlejövőben kapnak megfelelő számú antigén gyorstesztet, hogy a vizsgálatokat elvégezhessék.

A tesztelést az iskolaorvosok végzik, akiknek kötelességük lesz legtöbb 24 órán belül jelentést tenni az esetről.

Tesztelni kell azokat a tanulókat is, akik a pozitív teszteredményű diák kontaktszemélyei voltak (ha van erre szülői engedély), illetve azokat a tanárokat is, akik a gyerekkel érintkeztek. Amennyiben nincs írásos szülői engedély a gyerek tesztelésére, fel kell venni a kapcsolatot a családorvossal.

A miniszter szerint létfontosságú, hogyha egy esetre fény derül, minél gyorsabban és operatívabban le tudják tesztelni a többi tanulót, ezért azt ajánlotta, hogy a szülők adják beleegyezésüket, hogy mintát vehessenek a gyerektől.

Kérdésre válaszolva Voiculescu leszögezte: a február 8-ai iskolakezdéskor a gyerekeknek semmilyen családorvosi igazolást nem kell felmutatniuk.

agerpres.ro