Tue. Jul 16th, 2024

Az EB meghosszabbította szeptember 15-éig az ukrán gabonaimport korlátozását

Az Európai Bizottság (EB) meghosszabbította szeptember 15-éig az ukrán gabonaimport korlátozását, az erről szóló rendelet megjelent az Európai Unió Hivatalos Lapjában – nyilatkozta kedden az AGERPRES-nek a mezőgazdasági miniszter.

Petre Daea szerint az Ukrajnából származó gabonafélék – a búza, kukorica, repcemag és napraforgómag – behozatalára vonatkozó korlátozások meghosszabbítása is igazolja, hogy “az EB megértette a gazdák nehézségeit”.

Az olcsó ukrán gabona miatt nehéz helyzetbe került gazdáknak megítélt uniós támogatás második részlete kapcsán a mezőgazdasági tárca vezetője azt mondta, az EB egyelőre arra vár, hogy Magyarország oldja fel az ukrán termékekre egyoldalúan kivetett korlátozásokat. Az EB ezt szabta meg feltételként az összesen 100 millió eurós támogatás folyósításához, amelyből Románia csaknem 30 millió eurót kapna – magyarázta.

Az Európai Unió illetékesei április végén jelentették be, hogy megszületetett az elvi megállapodás Lengyelországgal, Romániával, Magyarországgal, Szlovákiával és Bulgáriával az Ukrajnából érkező agrár-élelmiszeripari termékek behozatali tilalmával kapcsolatban. A megállapodás értelmében ezeknek az országoknak a területén csak áthaladhat az ukrán gabona, ott eladni nem lehet azt. Emellett az EB összesen 100 millió eurós kompenzációs csomagot is jóváhagyott az öt tagállam érintett gazdálkodóinak. Ennek feltételéül szabták meg, hogy Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Bulgária vonja vissza korábbi egyoldalú intézkedéseit.