Thu. Apr 18th, 2024

Az ANRP által kibocsátott restitúciós kárpótlási döntéseket ezentúl az érintett ingatlan címe vagy földrajzi elhelyezkedése szerinti illetékes megyei törvényszéken lehet megtámadni

A kommunista rendszer ideje alatt elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatási folyamatát szabályzó törvényt módosította az RMDSZ úgy, hogy ezentúl az érintettek az Országos Tulajdonvisszajuttató Hatóság (ANRP) alárendeltségében működő Központi Kárpótlási Bizottság által kibocsátott döntéseket – az érintett ingatlan címe vagy földrajzi elhelyezkedése szerinti illetékes megyei törvényszéken – lehessen megtámadni. Idáig kizárólag csak a bukaresti törvényszék volt illetékes ebben” – mutatott rá Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei képviselője azt követően, hogy a képviselőház plénuma végső döntést hozó fórumként szavazta meg az RMDSZ törvénymódosító-javaslatát.

A Kolozs megyei képviselő elmondta: azért volt szükség erre a módosításra, hogy érvényesülhessen ezen a téren is a törvény előtti egyenlőség, minden állampolgár számára. „Az eddig hatályban levő törvények értelmében például egy Kolozs megyei állampolgár, amennyiben úgy döntött, hogy megtámadja az Országos Tulajdonvisszajuttató Hatóság döntését, ezt csak a bukaresti törvényszéken tehette meg. Így fölösleges utak megtételére kényszerült, valamint az ezzel járó többletkiadásokat is ki kellett fizesse. Az RMDSZ azt kérte, hogy az állam biztosítsa egyenlően a hatékony jogorvoslathoz való jogot és ez által az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést is minden állampolgára esetében” – taglalta a képviselő.

Az RMDSZ által javasolt módosítást a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács is megerősítette. A törvény az államelnöki kihirdetés után, a Hivatalos Közlönyben történő megjelenését követően lép érvénybe.

RMDSZ-tájékoztató