Thu. Apr 18th, 2024

Az alsóház elfogadta a Junior Centenar nevet viselő megtakarítási számlákról szóló sürgősségi kormányrendeletet

A képviselőház szerdán döntő házként elfogadta a Junior Centenar nevet viselő megtakarítási számlákról szóló sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet, amelyet az ellenzék korábban elmarasztalt.

A törvénytervezetet 159 igen, 19 nem szavazattal, 80 tartózkodás mellett fogadta el az alsóház plénuma.

Lia Olguţa Vasilescu szociáldemokrata képviselő a plénumban kijelentette, a kezdeményezés a családoknak és a gyerekeknek kedvez.

,,A Junior Centenar számlákat minden gyermek nevére megnyitják automatikusan az államkincstárban. Ez nem jelenti azt, hogy valaki kötelezi a szülőt, tegyen be a számlára 1200 lejt, hogy aztán megkaphassa az állam által biztosított 600 lejes bónuszt. Nevezzenek meg egy olyan bankot Romániában, amelyik 50%-os bónuszt ad letételkor, én odaviszem az összes pénzem (…) Néhány ezer személy már befizetett összegeket ezekre a számlákra, mert megértették, milyen haszonnal jár (…) Akik nem akarják használni ezeket a számlákat, megtehetik, senki nem kötelezi őket” – magyarázta Vasilescu.

Ştefan Băişanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) képviselője bejelentette, pártja támogatja a javaslatot, mivel hasznosnak találja.

Cristina Prună, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) alsóházi frakciójának vezetője azt állította, hogy a kormány tervezete ,,illuzió”, mivel, mint kifejtette, 1.800.000 állampolgár minimálbérért dolgozik, ők nem fognak havonta 100 lejt megtakarítani, hogy letegyék gyerekük számára a számlára. ‘Az csak illuzió, hogy a szükölködőket segítjük és jót teszünk ezzel a programmal. Mi több, a számlán levő összeghez csak akkor lehet hozzányúlni, amikor a gyermek betölti a 18. évét. Ez tehát egy rejtett manőver, amellyel az állam kölcsönt kér a lakosságtól’ – szögezte le Prună.

Dan Vâlceanu liberális képviselő is azon a véleményen volt, hogy az állam ki akarja zsebelni a lakosságot, amely csak 18 év múlva kap kamatot a letett pénz után és az állam 3 százalékos letéti kamatot ígér, amikor az infláció 4%-osnál magasabb.

Csép Andrea RMDSZ-es képviselő szerint a kezdeményezés jó, azonban ki kellett volna jobban dolgozni és a szövetség módosító javaslatot fog benyújtani, mivel ‘az államnak garantálnia kell a beruházó állampolgárok biztonságát ezen a téren’.

A plénumban zajló vitán felszólalt Ion Ghizdeanu, az országos előrejelzési bizottság elnöke is, rámutatva, hogy eddig több mint 10.300 számlát nyitottak meg országszerte.

A 2018/104-es sürgősségi kormányrendelet december 4-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben. Ennek értelmében a Junior Centenar megtakarítási számlára bármikor elhelyezhet összeget lejben a tulajdonos törvényes képviselője vagy bárki más, átutalással, postai utalvánnyal vagy készpénzben valamely kincstári pénztárnál.

A Junior Centenar számlán lévő összeg nem lehet tranzakció tárgya, nem ruházható át és nem használható garanciaként.

A jogszabály értelmében a kontó tulajdonosai 18 éves korukig évente 600 lejt kapnak az államtól, amennyiben abban az évben legalább 1200 lejt helyeztek el a számlán. Ha a letétbe helyezett összeg nem éri el az 1200 lejt, az állami prémium elmarad, de a számlán lévő összeg kamatozik. Az évi kamat ezen kontók esetében 3%. Az erre a számlára elhelyezett összeg nem haladhatja meg a 100.000 eurónak megfelelő lejt.

Az állami gondozásban lévő gyerekek számára a munkaügyi és társadalmi igazságosságért felelős minisztérium költségvetéséből biztosítják az évi 1200 lejes letétet.

A Junior Centenar megtakarítási számláról a tulajdonos nagykorúságának elérése előtt csak abban az esetben vehető ki összeg, amennyiben ezt a kiskorú súlyos betegségének kezelésére kell fordítani.

agerpres.ro