Mon. Dec 11th, 2023

Az állattenyésztők külön alapból pályázhatnak

Fontos feladat lesz az idei évben a következő pályázati időszak prioritásait meghatározó vidékfej­lesztési terv kidolgozása, amely mostantól a Nemzeti Stratégiai Terv néven fut.

A két pályázati időszak közötti átmenet részeként létrehoznak egy átmeneti programot, amely egyfajta folytatása lesz a már lezárt vidékfejlesztési programoknak, és szavatolni fogja a támogatások kifizetésének a folytatását.

A leosztott összeg 36 százalékát környezet- és klímaintézkedések folytatására kell fordítani. Az 1 és 5 hektár közötti mezőgazdasági területen gazdálko­dók esetében nem változik a területalapú támogatás összege. Az 5 és 30 hektár közötti területek esetében 48 euró/ha-ra módosul.
Folytatódnak a környezeti és éghajlati közvet­len kifizetések (57,8 euró), valamint a fiatal gazdák plusztámogatása, 60 hektárig. A gazdaságok korszerűsítésére irányuló támogatások esetében változásra lehet számítani.

Az átmeneti időszakban az állattenyésztők külön alapból pályázhatnak majd a gazdaságuk fejlesztésére, valamint saját, belső feldolgozórendszer kialakítására.

Sütő Attila