Tue. Mar 5th, 2024

Az adók és járulékok befizetésének elmulasztását szabadságvesztéssel sújtó törvénytervezet magán és állami vállalatokra is vonatkozik

Az adók és járulékok befizetésének elmulasztását szabadságvesztéssel sújtó törvénytervezet valamennyi romániai cégre vonatkozna, függetlenül attól, hogy magán vagy állami vállalatról van szó – nyilatkozta hétfőn a pénzügyminiszter az általa kezdeményezett törvényjavaslat kapcsán.

Az Eugen Teodorovici által a parlamenthez benyújtott tervezet értelmében egytől hat évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók azok a jogi és magánszemélyek, amelyek/akik elmulasztják befizetni adóikat és a társadalombiztosítási járulékokat.

A tárcavezető hétfőn azt mondta, a ,,pénzügyi kultúra hiánya miatt” sokan félreértelmezték a javaslatot. Mint magyarázta, ahhoz, hogy egy cég ebbe a helyzetbe kerüljön, több feltételnek kell egyidejűleg teljesülnie: bizonyítani kell, hogy az adótartozás időszakában rendelkezésére állt a tartozás összege, illetve hogy “rosszhiszeműségből” nem utalta az államkasszába az adót vagy társadalombiztosítási járulékot. A szerzői jogi szerződések alapján fizetett munkavállalóknak “nem lesz semmiféle problémájuk”, ha bizonyítani tudják, hogy objektív okok miatt nem törlesztettek – tette hozzá.

A miniszter szerint a törvénymódosító javaslat védi az alkalmazottakat is, így ugyanis nem fordulhat elő az, hogy ,,többévnyi munka után valaki kisebb nyugdíjat kap a megérdemeltnél, mert a munkáltatója nem a törvényben előírtaknak megfelelően fizette be a járulékokat”.

agerpres.ro