Sun. Dec 3rd, 2023

Átvette Cseke Attila a fejlesztési és közigazgatási minisztérium vezetését

Hivatalosan is átvette Cseke Attila a fejlesztési és közigazgatási szaktárca vezetését hétfőn, Bukarestben, Ion Ștefan leköszönő minisztertől. Az új miniszter az eseményen elmondta: a közigazgatás decentralizációja, a helyi közösségek fejlesztése és új bölcsődék építése mellett a régiók, megyék és települések fejlettsége közötti különbség csökkentésén fog dolgozni.

Az RMDSZ közigazgatási szakpolitikusa elmondta: „Egy hatékonyabb, modernebb közigazgatásért dolgozunk, ennek érdekében decentralizációra van szükség. Az egészségügyi rendszer decentralizációja kapcsán is láthattuk, ez a legrövidebb út az intézmények korszerűsítése fele.”

A fejlesztési miniszter elmondta: a költségvetést és a PNDL programot egyaránt a helyi közösségek fejlődésének szolgálatába kell állítani, ezért folytatni fogja a fejlesztési program által előírt intézkedéseket, és sürgősen meghosszabbítja az ezzel kapcsolatos finanszírozási szerződések határidejét.

Cseke Attila továbbá konkrét, a bölcsődei rendszer bővítését érintő intézkedéseket helyezett kilátásba: „A fiatal családok támogatása érdekében olyan fejlesztési programot indítunk el, amelynek célja jelentősen megnövelni a bölcsődék számát. Így tudunk segítséget nyújtani a fiatal anyáknak, így tudjuk elérni, hogy gyermeket vállaljanak, és a gyermeknevelési szabadság lejárta után visszatérjenek dolgozni” – hangsúlyozta.

rmdsz.ro