Mon. Feb 26th, 2024

,,Arra kell törekedni, hogy a megye és a város jól működjön és fejlődjön”

Péntek délelőtt a Szilágy megyei RMDSZ elnök, Seres Dénes parlamenti képviselő, Szilágyi Róbert István a megyei tanács alelnöke, és Fazakas Miklós Zilah alpolgármestere sajtótájékoztatót tartott a megyei RMDSZ irodán.

A képviselő ismertette a Szilágy megyei RMDSZ tavaly évi megvalósításait, és azokat a problémákat, amelyekkel a két választási kampány során szembesült. ,,Megye szinten az egyik legmeghatározóbb tényezőt a falvak elöregedése jelenti, ezért a jövőben arra kell törekedni, hogy a fiatalokat itthon tartsuk, visszacsalogassuk. Erre mihamarabb megoldást kell találni. Ami a választásokat illeti, nagyon jó eredményeket értünk el megye szinten, amit célravezető kampány nélkül nem tudtunk volna megvalósítani. Házról házra jártunk, mert csak így találkozhattunk választóinkkal, és ismerhettük meg problémáikat. Az elnökválasztást illetően, bár tudtuk, hogy nincs arra esély, hogy államelnökünk legyen, fontosnak tartottuk, hogy jelöltünk révén megismertessük a szervezet célját és programját, ugyanakkor meg akartuk mutatni, hogy jelentős mértékben jelen vagyunk még a politikai életben. Csalódást jelentett számunkra az Úz völgye körül kialakult konfliktus, épp ezért döntöttünk amellett, hogy megszakítjuk a PSD-vel való együttműködést. Bizonyos feltételek mellett támogattuk a PNL-t, hogy kormányra jusson, de úgy tűnik, bizonyos elvárásainknak, mint például az egyfordulós választás, nem tesz eleget, ezért a jövőben támogatni fogjuk az ellenük benyújtott bizalmatlansági indítványt, ha majd sor kerül arra.

Az idei évet illetően arra törekszünk, hogy minél több eredményt érjünk el, mind a szervezeten belül, mind megye szinten, ezért prioritásnak tekintjük, hogy az országos költségvetésből továbbra is támogassuk a megyei kórház fejlesztését, mert lakosaink többsége itt kezelteti magát, ezért kötelességünk minden feltételt megadni számukra, hogy itt, a megyénkben kezeltethessék magukat, nem Kolozsváron vagy más nagyvárosban. El kell mondanom, hogy Zilahon már nagyon sok fiatal orvos van, akik kellőképpen tudják kezelni az új, modern berendezéseket, most már csak szakemberekre van szükség, akik az eredményeket nagy pontossággal le tudják olvasni.

Tavaly sikerült a fizetéseket és a nyugdíjakat megnövelni, hogy az életszínvonal nálunk is megközelítse a nyugati országokét, mert csak akkor tudjuk itthon tartani a fiatalokat, ha megfelelő feltételeket biztosítunk az itthon maradásra. Minden párttal jól együttműködtünk, és mindig arra törekedtünk, hogy objektív döntéseket hozzunk.

A kórház után az iskoláink, útjaink is prioritást jelentenek, éppen ezért arra összpontosítottunk, hogy ezeket is felújítsuk. A következő lépés lesz a gáz bevezetése a községekbe, mert csak így érhetünk el gazdasági növekedést. Az elmúlt években letették a fővezetéket Zilahtól Somlyóig, a kivitelezők majd innen folytathatják a munkálatokat. Ugyancsak az elkövetkezendőkben hangsúlyt fektetünk az autópályák megépítésére, mert befektetőket csak akkor tudunk erre a vidékre hozni, ha biztosítjuk a jó közlekedést, és a megfelelő infrastruktúrát.

Nehézséget jelent majd a községek számára, hogy a jövedelemadó, ami eddig 7,5%-ban helyi szinten maradt, az idén 6%-ra csökkent, és amint már említettem csalódás számunkra, hogy a kormány támogatja a kétfordulós választást, bár a fontos döntések mindig az első fordulóban történnek, és az első forduló mutatja meg, mit szeretne a többség. Hangsúlyozom, a játékszabályokon nem szabad a cél előtt változtatni, ezért mi továbbra is kiállunk az egyfordulós választások mellett. Holnap (szombaton) az országos RMDSZ megalakulásának 30. évét ünnepli, ennek keretén belül megbeszéljük a nevezési feltételeket. Mi mindenki irányában nyitottak vagyunk, minden jelöltet szívesen fogadunk, de minderről a holnapi találkozót követően tudok majd bővebben nyilatkozni” – mondta Seres Dénes, a Szilágy megyei RMDSZ elnöke.

Szilágyi Róbert István, a megyei tanács alelnöke, az idei költségvetést vázolta, elmondta, hogy idén sokkal kevesebb pénzből kell majd gazdálkodni, de arra törekszenek, hogy a megkezdett projekteket az idén is folytatni tudják. Bár szkeptikusan tekint a jövő elé, remélhetően az idei költségvetéskiegészítéskor biztosítani tudják majd nem csak a működést, hanem a fejlesztést is. Ő is kitért a megyei kórház felújítására és bővítésre, mint mondta, erre 30 millió eurót fordítottak, ami nagy mértékben az RMDSZ-nek köszönhető, mert ők harcolták ki, hogy az egészségügyi intézmény ilyen nagy mértékű támogatást kapjon.

Az alelnök ugyanakkor hangsúlyt fektetett az úthálózatok fejlesztésére, mondván, az utóbbi években megyeszinten közel 85 millió euró értékű pályázatokat nyertek el útfelújításokra. A tavaly folytatták a szociális programokat is, amelynek keretén belül 46 személynek biztosítottak munkahelyet, és közel 1000 ember gondozását segítették elő.

Fazakas Miklós, Zilah alpolgármestere elmondta, hogy európai forrásokból számos tervet, fejlesztést, beruházást tudtak az elmúlt években megvalósítani, tavaly 27 szerződést írtak alá, ebből 6-ot sikerült már kivitelezni. Céljuk, hogy a zilahiak életszínvonalát növeljék, az infrastruktúrákat fejlesszék, hogy a megyeközpont is felsorakozzon a nyugati városok szintjéhez. A második, a 2014-2020-as európai uniós ciklusban folytatták és folytatják a tömbházak hőszigetelését, ezáltal összesen 59 tömbházat, 2.400 lakást újítanak fel, ami azt jelenti, hogy kb. 8.000 lakónak felére fog csökkenni a gázszámlája – mondta az alpolgármester, aki kiemelte, hogy a tanintézményekre is nagy hangsúlyt fektetnek, mert felújítás alatt van a Képzőművészeti Líceum, az Avram Iancu Líceum, a Wesselényi Kollégium, és hamarosan elkezdődnek a felújítások az Ortodox Líceum épületében is. Néhány hete aláírták a szerződést a fenyvesi bölcsőde felépítésére, itt a munkálatok már zajlanak, ebben az évben elkezdik a fenyvesi óvoda megépítését is, valamint az 5-ös számú óvoda felújítását, ugyanakkor a Ligeti negyedben levő hőközpontot nappali centrummá alakítják át a gyerekek számára.

Az alpolgármester kiemelte még a felújított Silvania tömbházat, amelyben szociális lakásokat hoztak létre, valamint azt a projektet, amelynek keretén belül tíz elhanyagolt zöldövezetet parkosítanak. Ezek a Király utcán, a volt barompiac területén, a Fenyves negyedben, a Nagy utcán, a Hasdeu utcán, a Jövő utcán, a Móló utcán, a Liget negyedben a V. Deleu utca, a S. Barnutiu és Gen Dragalina utca környékén, va­lamint a CFR 1 és 2 rendelők közelében találhatók. A munkálatok közel 13 millió lejbe kerülnek, tavasszal elkezdődnek, és az időjárástól függően 6-7 parkot már az idén szeretnének átadni.

Fazakas Miklós kihangsúlyozta, 2020 folyamán folytatják a főutcák felújítását: S. Barnutiu utca, Király utca, Kraszna utca és Kolozsvári utca, mint mondta, ezek mentén biciklisávokat is kialakítanak. A korszerű, környezetkímélő tömegközlekedést segíti majd elő az a 20 elektromos autóbusz, ami az év folyamán kerül forgalomba, mert céljuk, hogy a megyeközpontot minél vonzóbbá, átjárhatóbbá tegyék.

A sajtótájékoztatót követően, a képviselő, az alelnök és az alpolgármester válaszolt az újságírók kérdéseire, többször elhangzott, hogy bár az idén kevesebb pénzből gazdálkodhatnak, mindent megtesznek azért, hogy mind a megye, mind a város ne csak jól működjön, hanem fejlődjön is.

Kulcsár Mária