Mon. Jul 22nd, 2024

ANM: sárga jelzésű eső- és viharriadó 13 megyében hétfő estétől kedd reggelig

Tizenhárom megyére érvényes, sárga jelzésű eső- és viharriasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hétfőn. A figyelmeztetés hétfő estétől kedd reggelig érvényes. Az ország többi részére is rossz időjárásra vonatkozó figyelmeztetés érvényes szerda estig.

A meteorológusok szerint hétfőn 18 órátó kedd reggel 6 óráig fokozott lesz a légköri instabilitás a Bánságban, Olténia nyugati és északi részében, a Körösök vidékén, Máramarosban és Erdély nyugati részén. Felhőszakadásokra, villámlásra, jégesőre és szélviharra kell számítani, a lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 25 litert négyzetméterenként, illetve elszigetelten a 40-50 litert is.

Az elsőfokú riasztás Szilágy, Szatmár, Máramaros, Bihar, Kolozs, Arad, Fehér, Hunyad, Temes, Krassó-Szörény, Gorj, Mehedinţi és Vâlcea megyére érvényes.

Időszakosan fokozott lesz a légköri instabilitás hétfő délután 4 órától szerda este 11 óráig a domb- és hegyvidéken, illetve a nyugati, északi, dél-nyugati és középső országrészeken. Ezeken a területeken is villámlásoktól kísért zivatarokra, erős szélre és elszigetelten jégesőre kell számítani a jelzett időszakban. A csapadék mennyisége meghaladja a 15-25 litert, helyenként a 35-50 litert négyzetméterenként.

Az ANM figyelmeztet még, hogy a légköri instabilitás egész héten fokozott lesz az ország régióinak többségében.

agerpres.ro