Thu. May 30th, 2024

ANM: Bő csapadékra és fokozott légköri instabilitásra lehet számítani június 15-e és 28-a között

Fokozott lesz a légköri instabilitás a következő két hétben az ország régióinak többségében, és nagy kiterjedésű területeken bő csapadékra kell számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) június 15-e és 28-a közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Erdélyben a kéthetes időszak első napjaiban, egészen június 21-éig 23-24 Celsius-fokos nappali csúcshőmérsékletekre lehet számítani, ezt követően pedig enyhe növekedés következik be, a regionális átlag csúcshőmérséklet 26 fok körül alakul, ami megfelel a sokéves hőmérsékleti átlagnak. Az éjszakai minimumok 13-14 Celsius-fok körül alakulnak a jelzett időszak legnagyobb részében. Fokozott lesz a légköri instabilitás az egész kéthetes időszakban, azonban jelentős mennyiségű csapadékra 15-e és 21-e között lehet számítani.

Bánságban és a Körösök-vidékén az első héten enyhén hűvös lesz az idő, a nappali csúcsok 24-25 fok körül alakulnak. Ezt követően napról napra melegebb lesz, június 23-a és 28-a között már 27-29 fokos nappali csúcsokat mérnek. Az éjszakai minimumok értéke nem ingadozik jelentősen a két hét alatt, az átlag 15-16 fok lesz. A légköri instabilitás azonban továbbra is fokozott lesz, futó záporokra, felhőszakadásokra lehet számítani, helyenként jelentős mennyiségű csapadékra.

Máramarosban 15-e és 21-e között a nappali hőmérsékletek a régióban ebben a periódusban megszokott érték, 24 Celsius-fok körül fognak mozogni. Azután az idő enyhén, fokozatosan felmelegszik, a jelzett időszak végén a csúcshőmérsékletek elérik a 27 fokot. Az éjszakai minimumok értéke nem ingadozik jelentősen a két hét alatt, az átlag 15 fok körül lesz. Fokozott lesz a légköri instabilitás az egész kéthetes időszakban, azonban jelentős mennyiségű csapadékra 15-e és 19-e között lehet inkább számítani.

A hegyvidéken a hőmérsékletek a sokéves átlaghoz fognak közelíteni, nem lesznek jelentős ingadozások, a maximumok 16 és 18 Celsius-fok között alakulnak. A legmagasabb értékeket a kéthetes időszak végén mérik majd. Az éjszakai minimumok értéke is nagyjából állandó lesz, 9 fok körüli az első héten, illetve 10 fok körüli a második héten. Itt is kitart a fokozott légköri instabilitás, zivatarok, felhőszakadások várhatók, bő csapadékra azonban inkább az első héten kell számítani.