Tue. Mar 5th, 2024

ANM: az elkövetkező napokban felmelegszik az idő; gyenge csapadék január 25-e után várható

Felmelegszik az idő a régiók többségében az elkövetkező napokban, a Körösök vidékén akár 11 Celsius-fokos nappali csúcsok is lesznek, a jövő héttől kezdődően azonban felére csökkenek a hőmérsékletek, csapadék inkább január 25-étől kezdődően valószínű, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hétfőn közzétett, a január 20-a és február 3-a közötti időszakra érvényes előrejelzéséből.

Erdélyben az első napokban az időszaknak megfelelően, fagypont közelében alakulnak a nappali hőmérsékletek. Január 22-25-én fokozatosan felmelegedik az idő, a nappali csúcshőmérsékletek átlag 6 és 10 fok között alakulnak, ezt követően január 30-áig nem lesznek jelentősebb hőmérséklet ingadozások. A jelzett időszak vége felé lehűlés várható, február 2-án 3 Celsius-fok körül lesz a nappali átlag. Az éjszakai hőmérsékletek végig fagypont alatt lesznek, átlagban mínusz 9 és mínusz 3 fok körül alakulnak. Kivételt képez január 25-e, amikor hajnalban a hőmérők higanyszála mínusz 10 alá süllyed. Kis mennyiségű csapadékra január 22-e körül, illetve 25-e után lehet számítani.

A Bánságban és a Körösök vidékén szintén az időszaknak megfelelően, 2-4 Celsius-fok körül alakul a nappali átlaghőmérséklet. Január 22-e és 29-e között felmelegszik az idő, a csúcshőmérsékletek 8-11 fok körül lesznek. A jelzett időszak vége felé azonban ismét lehűlés várható, a hőmérséklet 4-6 fok körül alakul. Az első héten és a második hét végén nagyjából fagypont alatti, mínusz 7 és mínusz 1 fok közötti éjszakai hőmérsékletek lesznek, az időszak többi napján pedig enyhén 0 fok fölött lesznek. Csapadékra inkább január 25-e után lehet számítani.

Máramarosban az első három napon fagypont körüli nappali hőmérsékletek lesznek, majd január 25-éig fokozatos felmelegedés várható, melynek során 7-8 fok körül alakulnak a csúcsok, amelyek január 29-e után 2-4 fokig csökkenenek. Az éjszakai minimumok mínusz 7 körül alakulnak január 25-én hajnalban, 28-a és 31-e között 0 és 1 Celsius-fok körül. Gyenge csapadékra 22-e körül, illetve 25-e után lehet számítani.

A hegyvidéken a legmelegebb január 25-e és 30-a között lesz, a maximumok 3-5 fok körül alakulnak, a minimumok pedig mínusz 5 és mínusz 2 között. A többi napokon a csúcsok mínusz 6 és 1 fok között, az éjszakai minimumok mínusz 12 és mínusz 6 között alakulnak. Az első héten, kis kiterjedésű területeken gyenge csapadékra lehet számítani, helyenként pedig a második héten is.

A prognózis a readingi (Anglia) székhelyű Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központjának (ECMWF) adatai alapján készült.

agerpres.ro