Mon. Oct 2nd, 2023

ANAT: csak ott kötelező a COVID-igazolvány, ahol határátlépéskor kérik a védettség vagy a negatív teszteredmény bizonyítását

Az Európai Unió (EU) azon államaiban, amelyek beutazáskor kérik az oltottság, a COVID-19-ből való felgyógyulás vagy a negatív teszteredmény bizonyítását, péntektől csak az uniós digitális COVID-igazolványt fogadják el a határátkelőknél – közölte csütörtökön a Romániai Turisztikai Ügynökségek Országos Szövetsége (ANAT).

A szervezet pontosítja, illetve megmagyarázza a román hatóságok egy nappal korábbi bejelentését, hangsúlyozva, azon országok esetében, amelyek beutazáskor nem kérnek az oltottságot, a COVID-19-ből való felgyógyulást vagy a negatív teszteredményt igazoló okmányt – mint például Bulgária – továbbra sem kötelező az uniós COVID-igazolvány bemutatása.

Ugyanez érvényes azokra is, akik zöld besorolású államból térnek haza Romániába. Nekik nem kell felmutatniuk az uniós igazolványt, a sárga vagy piros zónához tartozó országokból beutazóknak azonban szükségük lesz rá.

A digitális COVID-igazolvány gyakorlatilag csak ott kötelező, ahol határátlépéskor a védettség vagy a negatív teszteredmény bizonyítását kérik – nyomatékosítják.

“A digitális igazolvány egy egységes rendszeren alapul, amely garantálja az oltás vagy a tesztek hitelességét a hamisítás elkerülése érdekében, és javasoljuk a letöltését, ami rendkívül egyszerű. Ezenkívül nem történt semmiféle változás” – idézi a közlemény az ANAT elnökét, Dumitru Lucát.