Wed. May 29th, 2024

Alsóház: Vissza nem térítendő külső támogatás és állami társfinanszírozás a vásár-, rendezvény- és kiállításszervező szolgáltatóknak

Módosításokkal fogadta el kedden a képviselőház a 2020/130-as sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő tervezetet, mely értelmében – a járvány okozta válság enyhítése végett – forgótőke-támogatást kaphatnak más szabadfoglalkozásúak is az egyéni vállalkozók (PFA) és a gazdasági tevékenységet folytató civil szervezetek mellett.

Az olyan szolgáltatások, mint a vásár-, rendezvény- és kiállítás-szervezés, belépnek a vissza nem térítendő külső forrásokból és az állami költségvetés társfinanszírozásából támogatott beruházási területek közé.

A 2020/130-as sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő tervezet célja a vissza nem térítendő külső forrásokból történő pénzügyi támogatás nyújtása a 2014-2020-es Versenyképességi Operatív Programon (POC) keresztül, a COVID-19 járvány okozta gazdasági válság enyhítésére. Az anyagi segítséget mikrotámogatások formájában kaphatják meg olyan egyéni vállalkozók, gazdasági tevékenységet végző civil szervezetek vagy kis- és középvállalkozások, amelyek működését akadályozták vagy lehetetlenné tették a szükségállapotban és a veszélyhelyzetben hozott intézkedések. A támogatást a forgótőke fenntartására és/vagy befektetésekre lehet fordítani.

A képviselők döntése értelmében a forgótőke-támogatás az egyéni vállalkozók és gazdasági tevékenységet végző civil szervezetek mellett más szabadfoglalkozásúaknak is jár.

Forgótőke-támogatást kaphatnak a kultúra, a sport, az oktatás terén, illetve a szociális téren közhasznú tevékenységet kifejtő civil szervezetek, valamint azok, amelyek vásárok, üzleti fórumok, IT-fórumok, pénzügyi, digitális, műszaki, stratégia- és menedzsment tematikájú események megszervezésével foglalkoznak.

Egy másik módosítás arra vonatkozik, hogy az olyan szolgáltatások, mint a vásár-, rendezvény- és kiállítás-szervezés, belépnek a vissza nem térítendő külső forrásokból és az állami költségvetés társfinanszírozásából támogatott beruházási területek közé.

A befektetési támogatásokat kulturális tevékenységet végző kis- és középvállalkozások és gazdasági tevékenységgel rendelkező civil szervezetek, illetve a szociális téren közhasznú tevékenységet kifejtő civil szervezetek kaphatják meg – áll a módosított szövegben.

A képviselőház döntő fórumként szavazott erről a tervezetről.

agerpres.ro