Tue. May 28th, 2024

Aktuális munkák a kertben –  21. hét

 

– A gyümölcsfák zöldmetszése aktuális. A gyönge, fiatal hajtások még most könnyen kitörhetőek, a seb is gyorsabban beforr. Az erősebb hajtásokat metszőollóval távolítsuk el. A tápanyag pótlásról se feledkezzünk meg, hisz a termés kineveléséhez  nitrogénre van szükség. A nitrogén műtrágya jobban hasznosul, ha 100 liter vízben (egy hordónyi)  feloldunk 1 kg pétisót és ezzel az oldattal öntözzük meg a gyümölcsfák koronacsurgóját. Pétisó helyett az elkészült csalánlé szintén alkalmas a nitrogén pótlásra. (A csalánlé készítése a 18. hétnél olvasható)

–  gyümölcsfák is meghálálják a lombtrágyát, juttassunk ki nekik is Wuxalt, Voldüngert, stb. levéltrágyát.

– Ha kevés a csapadék, a termő gyümölcsfák öntözésével csökkenthetjük a túlzott mértékű gyümölcshullást. A gyümölcsfák  a termés egy részét eldobálják, ez egy természetes folyamat, hisz minden gyümölcsöt nem tudnak kinevelni. Szárazság idején azonban a kelleténél több gyümölcsöt hullatnak a vízhiány következtében. Ezért kiadósan öntözzük meg a gyümölcsfákat is. Almatermésű fiatal fák alkalomszerűen 30-40 liter, bogyósok 20-25 liter vizet is igényelnek. (3-4 vödör vagy kanna)

– a szárazság következtében felszaporodnak a takácsatkák. Sok tápnövényű kártevők. Ellenük gilisztaűző varádics főzettel tudunk védekezni.

– Gilisztaűző varádics használata: 500 gramm friss, vagy 50 gramm száraz gilisztaűző varádics 10 liter vízben 24 órán keresztül áztatva, majd 30 percig gyengén főzve. Kihűlés után a főzetet átszűrjük, és permetezzük. Szintén hatásos a levéltetvek illetve a gyümölcsmolyok ellen.

– Kenőszappanos oldat: tetű, pajzstetű ellen 1-3 %-os oldatban. Fekete levéltetvek ellen fél kiló friss rebarbara levelet 3 liter forró vízzel leforrázunk, néhány óráig állni hagyjuk, majd átszűrjük és a feloldott káliszappannal együtt 10 literre hígítva használjuk.

– már most jelöljük meg azokat a szamóca töveket, melyek bőven teremnek. Az augusztusi áttelepítéskor ezekből válogassunk majd. Rendszerint a gyengén termő tövek fejlesztik a legnagyobb számban az indáikat, így könnyen előfordulhat, hogy ezekből szaporítunk magunknak. Így az értékes, jól termő tövek lassan eltűnnek a kertből. Ezért, szedéskor a formára, méretre és ízre legjobb tulajdonságokkal rendelkező termést nevelő töveket egy leszúrt bottal megjelölve, ősszel ők biztos, hogy nem maradnak ki az áttelepítésből.

– a korai cseresznyefák elkezdtek teremni. Ügyeljünk a biztonságunkra. Csak stabil létráról szedjük a gyümölcsöt. A cseresznyét óvatosan, kocsánnyal együtt szedjük, és ne dobáljuk, mert összetörve könnyen romlásnak indul.

– folyamatosan szedjük az epret. Nem utóérő, ezért csak az érett gyümölcsöt szedjük. A beteg, szürke rothadásos termést szedjük le, és égessük el. Ne dobjuk át a szomszéd telekre, és ne hagyjuk fent a tövön. Éréskor ne öntözzük esőszerű öntözéssel. A nedves gyümölcsön a gombák könnyen megtelepednek, és órák alatt tönkremehet a termés.

– madárvédő hálóval, raschel hálóval stb. takarjuk az érésben lévő gyümölcsöket, mert a madarak is nagyon szeretik csipegetni őket.

– továbbra is legfontosabb feladat a talaj kapálása, a gyomok irtása, és az öntözés. Kapálással ugyanazt a hatást érjük el, mint amikor mulcssal takarjuk a talajt, mert  a fellazított talajréteg ugyanúgy megakadályozza a párolgást, a kiszáradást. Ha nincs elegendő anyagunk a talaj takarására, kapálással lazítsuk a felső réteget. Ezzel együtt a gyomtalanítást is elvégezzük. Ajánlott minden nagyobb öntözés vagy esőzés után elvégezni, mikor már kissé megszikkadt a talaj. Így a felső réteg nem kérgesedik be, laza, porhanyós és szellős marad.

– permetezéskor ne könnyelműsködjünk a vegyszerekkel. Csak szélcsendes időben és késő délután permetezzünk. A réztartalmú szerek könnyen perzselést okozhatnak ha 25 oC fölött permetezzük ki. Ha a gyümölcsfák alatt vetemény van ültetve, takarjuk fóliával a sorokat, amíg tart a permetezés. Erre leginkább a korán termő retek, spenót, saláta, újhagyma stb esetében van szükség.

– Termésválogatás. Nagyon nehezen kezdenek hozzá a kiskert tulajdonosok, pedig érdemes. Az őszibarack, alma esetében különösen fontos. Egy gyümölcsfa terméshozama, ha például 10 kg, akkor nem mindegy, hogy 10 kiló tojásméretű gyümölcsöt, vagy 10 kiló szép, nagy méretű gyümölcsöt nevel. Ezért, a fán lévő termést érdemes ritkítani. Azokat a példányokat kell leszedni, melyek közé még egy kifejlett gyümölcs nem fér be.

Érdemes, az egrest is megritkítani. Ugyan a gyümölcs most még savanyú, mert csak félig érett, de ivólének, kompótnak, mártásnak már elkészíthető. A fent maradt gyümölcsök sokkal nagyobbak lesznek, mint a szomszédé.

gazigazito.hu