Fri. May 31st, 2024

Akár már jövő héten kinyithatnak a vendéglők és kávézók teraszai

Döntő házként elfogadta szerdán a képviselőház a készenléti állapotot szabályozó törvényt. A parlament több ponton is módosította a kormány tervezetét. A jogszabályjavaslatot 267 támogató, 26 ellenszavazattal, 5 tartózkodás mellett fogadták el. A jóváhagyott tervezet leszögezi, hogy a készenléti állapotot a kormány rendelheti el a belügyminiszter javaslatára, legtöbb 30 napos időtartamra, amelyet további 30 nappal meghosszabbíthatnak.

A készenléti állapot elrendelhető az ország egész területére vagy csak bizonyos településekre. Amennyiben az ország területének legalább felére rendelik el, ezt a parlamentnek is jóvá kell hagynia öt napon belül. Amennyiben a törvényhozás elutasítja a készenléti állapot jóváhagyását, az azonnali hatállyal megszűnik..

A törvény lehetővé teszi a teraszok újranyitását a készenléti állapot ideje alatt az egészségügyi óvintézkedések betartásával, és arról is rendelkezik, hogy megnyithatnak azok a 15 ezer négyzetméteresnél kisebb kereskedelmi központok, amelyek üzlethelyiségei egyenként 500 négyzetméteresnél kisebbek. A képviselőház döntő házként szavazott a tervezetről, amely ellen a következő két napban lehet alkotmányossági kifogást emelni, majd elküldik az államfőnek kihirdetésre.

agerpres.ro