Mon. Oct 2nd, 2023

Agrárakadémia Kémeren

Nagy érdeklődés övezte a Partiumi Falugazdász Hálózat Sinte Group cégcsoporttal és Szilágy Megyei Magyar Gazdák Egyesületével partnerségben szervezett szilágykémeri Agrárakadémia rendezvényét.

A február 10-i találkozónak a Kemsilvanum Panzió biztosított helyszínt, ahol több mint 40 érdeklődő vett részt. A környékbeli gazdák nagy érdeklődéssel követték a vidékünkön gazdaságosan, jelentős nyereséggel termeszthető növényekről szóló szakelőadókat.

A rendezvényen az anyaországi vetőmag-nemesítő és szaporító, takarmánygyártó, illetve technológia megoldásokat kínáló vállalkozások mutatták be tevékenységeiket a szilágysági gazdáknak.

 Első előadóként a Karintia Kft vezetője a szóját egyenesen a jelenlegi energiaválság nyerteseként mutatta be a gazdáknak. A cégvezető online közvetítésben számolt be cégük szójatermesztés és nemesítés terén elért eredményeiről.

A Karintia Kft vezetője szerint a szójatermesztők – a földgáz árak drasztikus drágulásának hatására – most második esélyt kaptak a kultúra felvirágoztatására. Azt is kifejtette, miért. A földgáz a kukorica termesztésben nélkülözhetetlen nitrogén műtrágyák alapanyaga. A szója viszont kiváló nitrogénmegkötőként – a vetésforgóba illesztve – kiváló előveteménye a kukoricának. A szója termesztésével tehát a gazdák gyakorlatilag műtrágya vásárlása nélkül tudnak komoly nitrogén-mennyiséget pótolni a talajba, ugyanakkor a szója biogazdálkodásra is abszolút alkalmas.

Polgár Zoltán – Galldorf Zrt kereskedelmi igazgatója – cégük szója és cirok vetőmag kínálatáról beszélt. Előadásában Polgár leginkább a kukorica, a cirok és a szójabab termesztés előnyeit és hátrányait ecsetelte. A szójabab mellett szól, hogy tápanyagpótlásra nem igényes, nem kell szárítani sem. A ciroknak – megfogalmazása szerint a növényvilág tevéjének – háromszor jobb a vízgazdálkodása, mint a kukoricának. A jövedelmezősége is folyamatosabb, biztosabb, mint a kukoricáé.

Jó volt hallgatni Sebestyén Béla kárásztelki gazdálkodónak a hozzászólását, aki 10 éves tapasztalatát osztotta meg velünk a szója termesztésével kapcsolatban.

A szója-bemutató után Végh András, a martonvásári kutatóállomás romániai leányvállalatának, a Marton Genetics SRL ügyvezető igazgatója a kukorica termesztés kihívásairól és a martonvásári kutatóközpontban fejlesztett vetőmagokról beszélt.

A kémeri gazdarendezvény utolsó előadójaként Zsjak Zoltán, a Sinte Group tulajdonosa mutatta be tevékenységüket a jelenlévőknek. A négy céget tömörítő vállalkozás elsősorban a terménytárolás és a takarmány-feldolgozás terén nyújt speciális technológiai és építési, kivitelezési segítséget ügyfeleinek. Jellemzően élelmiszeripari üzemek, takarmány-feldolgozók, malmok, vetőmag üzemek, terményszárítók, növényolaj gyárak, takarmánykeverők és állateledel gyárak veszik igénybe szolgáltatásaikat, de kínálnak farmergépeket a kisgazdaságok számára is.

A Sinte Group tulajdonosa előadásában kitért az olyan műszaki megoldásokra is, amivel biztonságosabbá, üzembiztosabbá válnak a mezőgazdaságban mára nélkülözhetetlen ipari létesítmények, de beszélt a porelszívó rendszerek működéséről és szerepéről is.

Sütő Attila