Mon. Feb 26th, 2024

Aggasztónak találja a miniszterelnök a lej gyengülését és a kormányzati és jegybanki politika összehangolását kezdeményezi

Aggasztónak találja a miniszterelnök a lej gyengülését. Ludovic Orban azt nyilatkozta pénteken, hogy a jelenség negatív hatásainak csökkentése érdekében a kabinet a kormányzati és a jegybanki politika összehangolását kezdeményezi.

Hozzátette, a gazdaságban bizonyos döntéseknek hosszú távú hatásuk van, és a gyakorlatban a lej-euró árfolyam nagymértékben függ a kereskedelemi egyenleg alakulásától.

Véleménye szerint a lej gyengülése azzal magyarázható, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) gazdaságpolitikája miatt az elmúlt három esztendőben folyamatosan nőtt a kereskedelmi hiány, amely 2019 végére elérheti a 18 milliárd eurót.

Orban kijelentette, bízik abban, hogy a jegybanknak sikerül egyensúlyban tartani a lej-euró arányt, és hozzátette: erre a problémára a kormány is megoldásokat dolgoz ki.

A minimálbér esetleges emelésével kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: a kabinet hétfőre alakítja ki álláspontját, majd ezt követően megkezdik a tárgyalásokat a szociális partnerekkel.

Ludovic Orban legutóbb 7,2%-ban jelölte meg az országos minimálbér emelésének legvalószínűbb mértékét.

agerpres.ro