Tue. May 28th, 2024

Ady-szobrot avatnak decemberben Zilah főterén

Ez év decemberében, Ady Endre halálának 100. évfordulóján a Szi­lágy megyei RMDSZ és a SZIT kez­de­ményezésére Zilah főterén, a polgármesteri hivatallal szembeni parkban szobrot állítanak a költő tiszteletére – tájékoztatott Seres Dénes parlamenti képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke. Ady neve nem idegen a zilahi lakosok számára. Az egykori Ady líceum előtt már áll a költőóriás kőből készült mell­szobra, amit Balaskó Nándor (1918-1996) szilágysági születésű, 1970-ben Portugáliába emigrált, majd Németországban elhunyt szobrász készített. Ezt 1957-ben, Ady születésének 80. évfordulóján állították fel annak az iskolának az előkertjében, melynek jogelődjébe, a zilahi főgimnáziumba a költő 1892-től járt és 1896-ban érettségizett.

Ady ötödikes gimnazistaként ér­ke­zett a városba, és itt folytatta tanulmányait a Wesselényi-kollégium­ban. Az itt töltött évek alatt írta első verseit, prózai kísérleteit. A költő a Szilágy 1903. november 26-i számában vallotta: „Aki vagyok, az a négy zilahi esztendő által vagyok. És más nem lehetek. E négy esztendő minden perce determináló perc volt.”

A költő emlékére a Pro Szilágyság egyesület 2015-ben szintén a Szilágy megyei RMDSZ kezdeményezésére Ady Endre diákéveit bemutató emlékházat rendezett be abban az épületben, amelyben a költő diákévei alatt lakott.

Az idén, december 15-én a tervek szerint egy egész napos megemlékező Ady napot tartanak, és ezúttal felavatják majd a Communitas Alapítvány és a Magyar Kormány támogatásával készült Adyt ábrázoló fiatalos, modern szobrot a főtéren, amit Bíró Lajos szobrászművész készít. A szobor egy padon ülő Adyt ábrázol, aki mellé majd bárki leülhet, hogy barátként közelebb érezze majd a költőt.