Wed. May 29th, 2024

A vészhelyzet idejére szóló intézkedéscsomagot fogadott el a kormány

A péntektől hatályba lépő vészhelyzet idejére szóló gazdasági és szociális intézkedéseket fogadott el csütörtöki ülésén a kormány, sürgősségi rendeletek formájában. A jogszabályokat a kabinet több tagja ismertette a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján.

Raluca Turcan kormányfőhelyettes a következő intézkedéseket jelentette be:

A kényszerszabadságra küldött alkalmazottak június elsejéig továbbra is állami támogatást kapnak; a támogatások folyósítását meghosszabbíthatják azokban az ágazatokban, amelyekben szünetel a tevékenység a koronavírus miatt. Az állami juttatás a szabadúszóknak és az egyéni vállalkozóknak (PFA) is jár.

A 12 évesnél kisebb gyerekek szülei június 12-ig (a tanév végéig) jogosultak gyerekfelügyeleti szabadságra.

Meghosszabbították május 31-ig azoknak a szülőknek a gyereknevelési szabadságát, akiknek a gyereknevelési szabadsága ebben az időszakban jár le.

A családorvosi és a szakorvosi távkonzultáció továbbra is alkalmazható, a szolgáltatás ellenértékét egészségügyi kártya nélkül is megtérítik.

További összegeket különítenek el a koronavírus-fertőzött és a karanténban levő személyek betegszabadságának kifizetésére.

Szeptember elsejéig áfamentességet élveznek a COVID-19 elleni gyógyszert vagy védőfelszerelést beszerző egyesületek és alapítványok.

A szállítócégeknek biztosítaniuk kell a tanulók térítésmentes szállítását, ellenkező esetben a szerződésbontást vagy a megyeközi szállítás esetén licencük bevonását kockáztatják.

A különböző koncertekre, előadásokra vásárolt jegyek felhasználhatók más rendezvényeken; egy év elteltével a felhasználatlan jegyek árát kifizetik.

Az 50-nél több alkalmazottat foglalkoztató gazdasági egységek és közintézmények kötelesek három eltérő idősávban megszabni az alkalmazottak munkaidejét.

A bankok ügyfelei június 15-ig kérvényezhetik a hiteltörlesztésük felfüggesztését.

maszol.ro