Tue. Jul 16th, 2024

„A vers a léleköblítés egyik formája” – szavalóverseny a Zilahi Református Wesselényi Kollégiumban

,,Az öttagú zsűri – Linka Ágnes, kul­tu­rális szerkesztő-műsorvezető, előadó­művész; Kaiser László, a Hungarovox Könyvkiadó tulajdonos-igazgatója, köl­tő-író; Siposhegyi Zsolt színművész, a fóti Muharay Színház tagja; Szabó Balázs Ákos, egyetemi oktató, író; valamint a település képviseletében dr. Bóné Éva, irodalomtanár – 18 lelkes tanuló kifejező, átélő versmondását hallgathatta meg. A díjkiosztás előtt Kaiser László, a zsűri elnöke, értékelte a szavalatokat, majd kiemelte azokat a szempontokat, amelyek alapján a zsűritagok felállították a versennyel együtt járó rangsort. Kiemelte a vers­vá­lasztás fontosságát, a tiszta beszéd és technikai eszközök szerepét, fel­hív­ta a figyelmet a megfelelő helyen való szünettartásra, valamint a mű­vé­szi teljesítményre. A zsűri elnöke hangsúlyozta, hogy a tehetség, kisu­gárzás mellett lényeges elem az, hogy a versmondó mennyire látja-láttatja, érzi-érezteti a kiválasztott vers világát. Értékelő beszédének végén bátorította a versenyzőket, hogy olvassanak sokat, hisz Németh László szavait idézve „a vers a léleköblítés egyik formája.”

Az V-VIII. osztályos kategóriában a zsűri öt díjat osztott ki: I. helyezést ért el Debreceni Máté (Simion Bărnuțiu Általános Iskola, felkészítő tanára Pataki Ida), II. díjban részesült Boros Tímea (Mihai Eminescu Általános Iskola, felkészítő tanára Boros Emese), a III. dobogóra pedig Domokos Anita Noémi (Simion Bărnuțiu Általános Iskola, felkészítő tanára Pataki Ida) áll­hatott fel. Dicséretben részesült még Kupás Milán (Mihai Eminescu Ál­talános Iskola, felkészítő tanára Boros Emese) és Kulcsár Tímea Dóra (Zilahi Református Wesselényi Kollégium, felkészítő tanára dr. Bóné Éva).

A IX-XII. osztályos korcsoportban három tanuló vehette át a zsűri aján­dékát. A versenyen I. helyezést szerzett Nagy Csenge-Elíz (Zilahi Református Wesselényi Kollégium, felkészítő tanára dr. Bóné Éva), II. díjban részesült Lugosi Zsuzsa (Zilahi Református Wesselényi Kollégium, felkészítő tanára dr. Bóné Éva), a III. díj pedig Máté Anna-Bellát (Zilahi Református Wesselényi Kollégium, felkészítő tanára Vicsai Erzsébet) illette.”

A vers- és prózamondó versenyről, vala­mint a verses, zenés irodalmi műsorról részletesebben a Szilágyság 21. számában olvashatnak.