Sun. Oct 1st, 2023

A város képét meghatározó épületeket korszerűsítenek Zilahon

Befejezték Zilah egyik legimpozánsabb épülete, a tízemeletes Scala tömbház felújítását a napokban. A megyeszékhelyen sorra adják át a korszerűsített köz- és lakóépületeket, ugyanakkor oktatási intézmények modernizálására is készülnek.

A múlt héten elkezdődött a zilahi Scala tömbház energiahatékonyságának növelése elnevezésű projekt keretében felújított ingatlan átvételi eljárása, a munkálatok összértéke 1 843 688,47 lej, amelyet az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, valamint az állami és a helyi költségvetésből finanszíroztak.

A korszerűsítést követően a tízemeletes épület energiafogyasztása várhatóan 53,81 százalékra, az üvegházhatású gázok becsült éves szintje 52,77 százalékra, a primerenergia éves fogyasztása 51,10 százalékra csökken. …

Három oktatási intézményt újítanak fel uniós támogatásból

A zilahi önkormányzat az eddigi évekhez hasonlóan idén is befektet az oktatási rendszerbe, három oktatási intézményt korszerűsítenek európai alapokból. Április 1-jén a fejlesztési minisztérium elindította a középületek energiahatékonyságának növelését célzó projektet, ennek köszönhetően az elkövetkezendő időszakban elkezdik a Gheorghe Șincai Pedagógiai Gimnázium és a Simion Bărnuțiu Gimnázium felújítását, valamint a Mihai Eminescu Gimnázium B épületének és sportcsarnokának korszerűsítését – tudtuk meg Fazakas Miklós alpolgármestertől.

„Nagyon fontos három projektről döntöttünk az elmúlt időszakban. A finanszírozási irányelveknek megfelelően ezek az oktatási egységek rendelkeztek a legösszetettebb iratcsomóval, ezért ezen intézmények felújítását tűztük célul. A Regionális Operatív Program révén további oktatási intézmények is részesülnek az idén támogatásban. A három beruházási projekt összértéke 32 252 226,87 lej” – fogalmazott az alpolgármester. …

A felújításokról részletesen a https://maszol.ro/belfold/A-varos-kepet-meghatarozo-epuleteket-korszerusitenek-Zilahon honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.