Sun. Apr 14th, 2024

A vállalkozóknak nem kell megelőlegezniük a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak juttatását

Egyszerűsített módszerrel juthatnak hozzá a cégek ahhoz a pénzügyi alaphoz, amit az állam bocsát rendelkezésre a kényszerszabadságra küldött alkalmazottaknak fizetendő juttatások támogatására – mondta el pénteki sajtóértekezletén Violeta Alexandru munkaügyi miniszter, hozzátéve: a kifizetésre legtöbb 15 nappal azután kerül sor, hogy benyújtották a megfelelő dokumentumokat a munkaerő-foglalkoztatási ügynökségek megyei kirendeltségeihez.

A tárcavezető szerint a vállalkozói és szakszervezeti szövetségek javaslatára egyszerűsítették az eljárást.

Kifejtette: azoknak a vállalkozóknak, akiknek részben vagy egészben fel kellett függeszteniük tevékenységüket a szükségállapot miatt, illetve bevételeik jelentősen visszaestek a koronavírus-járvány következtében, egy kérést és egy egyszerű nyilatkozatot kell benyújtaniuk, amelyhez csatolják azon munkavállalók névsorát, akiket kényszerszabadságra küldtek. Az eljárást olyan értelemben is módosították, hogy a kifizetéseket a korábbi 30 helyett 15 napos határidővel eszközlik.

A tárcavezető arra ösztönzi a vállalkozókat, hogy már most állítsák össze a március 16-a és 31-e közötti időszakra vonatkozó dokumentációt, hogy azt április első napjaiban benyújthassák az ügynökséghez.

A miniszter hangsúlyozta: a vállalkozóknak nem kell saját alapokból megelőlegezniük a kifizetést, a juttatást közvetlenül az ügynökség által utalt összegből fizethetik.

A sajtóértekezleten jelen lévő Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője rámutatott: a módosított változat szerint a támogatásra minden vállalkozó jogosult, aki a koronavírus-járvány miatt kényszerszabadságra küldte alkalmazottait, függetlenül attól, hogy nagy-, kis- vagy magánvállalkozó, civil szerveződés, vagy bármilyen más foglalkoztatási formában dolgozik, ha alkalmazottjait egyéni munkaszerződéssel foglalkoztatta.

A támogatás a szükségállapot idejére vonatkozik, amelyet március 16-án harminc napra rendeltek el, és amelyet a helyzet alakulásának függvényében meghosszabbíthatnak – tette hozzá Dancă.

agerpres.ro