Mon. Jul 15th, 2024

A vakcina típusát és az oltás várható időpontját is mutatja jövő hónaptól az online platform

Április elejétől az oltás becsült időpontját és a vakcina típusát is láthatják az online platformon regisztrálók – jelentette be Valeriu Gheorghiţă, a romániai oltási kampányt koordináló bizottság vezetője. Több információval szolgál jövő hónaptól az oltási regisztrációs platform „Van néhány fontos elem, amely változni fog az online regisztrációs platformon. Az első, hogy meg fog jelenni az oltás becsült időpontja, vagyis hogy a várólistára feliratkozónak körülbelül mennyi időt kell várnia addig, amíg megkapja a vakcinát. A második dolog: megpróbáljuk átláthatóvá tenni, hogy milyen típusú oltást adnak az egyes oltópontokon, hogy egy személy, aki harminc napig vár a várólistán, ne akkor tudja meg, hogy nem is akar olyan oltást, mint amilyen az általa kiválasztott központban felvehető” – nyilatkozta a Digi24 hírtelevízió vasárnap esti műsorában az orvos ezredes.

Gheorghiţă szerint természetes, hogy az emberek tudni akarják, hogy milyen oltást fognak kapni, bár úgy gondolja, hogy jelen pillanatban az a legfontosabb, hogy minél többen megkapják a vakcinát „abból az alapvetésből kiindulva, hogy mind a négy oltásnak maximális a hatása a vírus súlyos formáival, az esetleges komplikációkkal szemben”.

Újabb szállítmány érkezik hétfőn az országba a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájából, összesen 345 150 dózis – tájékoztatott az oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság (CNCAV). Az illetékes szerint a módosítások valamikor április elejétől lesznek elérhetők. „Mi tart ennyi ideig? Túl a műszaki procedúrán, még léteznek olyan oltóközpontok, amelyekben nem indult meg a tevékenység, csak április elején nyitnak. Április 13-áig további több mint 350 olyan központot nyitunk meg, amelyekben Pfizer oltást fognak adni. Egy másik fontos módosítás április első felében, hogy a jelenlegi 60-ról 90-re nő az egy nap alatt egy oltóponton beoltható személyek száma, vagyis 50 százalékkal bővül a kapacitás” – magyarázta Valeriu Gheorghiţă.

korona.rmdsz.ro