Tue. May 28th, 2024

A települések közti utazáskor a szükségállapot után is kötelező lesz a felelősségvállalási nyilatkozat

A település elhagyásakor a szükségállapot után is kötelező lesz a felelősségvállalási nyilatkozat – közölte keddi sajtóértekezletén Klaus Iohannis államfő.

Az előírás alól kivételt képeznek a nagyvárosi agglomerációk.

Az elnök leszögezte, a vészhelyzeti bizottság szabja majd meg azokat az indokokat, amelyekkel elhagyható a lakhely szerinti település.

,,Ezeket az indokokat a vészhelyzeti bizottság határozata fogja felsorolni. Természetes kivételekről beszélünk, például aki munkába megy, az mehet. Lehet menni a településen kívül dolgozni a mezőre, elhagyható a település egyéni sport végzése, például biciklizés céljából. Ezzel együtt, amikor elhagyjuk a lakhely szerinti települést, továbbra is nyilatkozatra van szükségünk, kivéve a nagyvárosi agglomerációkat” – mondta az elnök.

Az államfő rámutatott, hogy május 15-e után részben újranyitják a kereskedelmi egységeket. ,,Május 15-e után újra kinyithatnak azok az üzletek, amelyek közvetlenül az utcáról nyílnak” – tette hozzá az államfő.

Iohannis elmondta: újra megnyílnak a szépségszalonok és a múzeumok is.

,,Javasoljuk a helyi hatóságoknak, hogy május 15-étől nyissák meg újra a parkokat” – folytatta az államfő.

Iohannis kiemelte, hogy miben áll a lazítások elsző szakasza. ,,Nem kötelező ezután otthon ülni, és nem kell nyilatkozatot kitölteni a lakhely szerinti településen való kijáráshoz (….) De a saját és mindazok érdekében, akiket meg akarunk védeni, nem szabad túlzásokba esnünk, továbbra is le kell mondanunk a nem feltétlenül szükséges utakról” – hangoztatta az elnök.

agerpres.ro