Wed. Sep 27th, 2023

A szilágysomlyói tanácsadó- és pályázatíró iroda továbbra is várja a pályázni szándékozó gazdákat

Az elmúlt két évben a Szilágy megyei falugazdászok felmérték a helyi gazdák igényeit, és arra a következtetésre jutottak, hogy a legnagyobb gond a pályázatírás terén mutatkozik. Ahhoz, hogy egy vállalkozás jól működjön, sikeres legyen, elengedhetetlen a hazai és a külföldi finanszírozás, amit pályázatok útján lehet megszerezni. Figyelembe véve, hogy idén startol a vállalkozások fejlesztését támogató 2021–2027-es európai uniós pályázati ciklus, ugyanakkor a gazdaságfejlesztési programok lebonyolítását elősegítő Pro Economica Alapítvány szeretne a Partiumban is terjeszkedni, Szilágysomlyón magyar tanácsadói iroda nyílt az év elején.

 

Seres Dénes parlamenti képviselő elmondta: a Szilágy megyei mezőgazdaság fejlődése szempontjából nagyon nagy fontossággal bír a nemzeti, illetve az európai pénzek megpályázása, lehívása. Tudjuk mindannyian, hogy a restitúciós törvények következtében a mezőgazdaság területén elmaradt a fejlődés, elsősorban a mindenkori kormány hiányosságai miatt, másrészt a földterületek minősége, feldarabolása miatt, ami a Szilágyságra is jellemző. Ugyanakkor tudjuk, hogy a jövőre nézve a mezőgazdaság fejlesztése szükséges, hiszen ez olyan terület, ahol fejleszteni lehet, eredményeket lehet elérni, és az eredményesség fontos az emberi jólét szempontjából.

,,Figyelembe véve, hogy a nemzeti és az európai pénzek megpályázása szakmai hozzáértést igényel, már régóta foglalkoztatott bennünket a gondolat, miszerint jó lenne egy olyan céget létrehozni, vállalkozót, vállalkozókat ösztönözni, akik a magyar gazdák, magyar farmerek segítségére tudnak lenni, ismerik a helyi sajátosságokat, a közösségeink nyelvét, és akik érthetően el tudják mondani azokat az igényeket, feltételeket, amik szükségeltetnek a pályázatok kivitelezése szempontjából.

Örömmel és megelégedéssel tapasztaltuk, hogy végre egy ügyes, vállalkozó szellemű szilágysomlyói fiatalember ezt bevállalta, Papp Zsolt személyében, aki megszervezte saját irodáját az Eagle Cons vállalkozást, ami már nagyon sok magyar gazda megsegítését támogatta.
Meglátogattam az irodáját, és megbeszéltük a jövendőbeli lehetőségeket, amelyeket a mezőgazdaság fejlődésére előirányoz a kormány, valamint az európai programokat, hogy fel tudjanak készülni azok a vállalkozók, akik szeretnének beruházni, a mezőgazdaságban eredményeket és sikeres pályázatokat elérni.

Merem ajánlani mindenkinek az újonnan beindult vállalkozást, a pályázatíró és tanácsadói irodát, hiszen jól ismerem vezetőjének és munkatársainak szakmai tudását, hozzáállását, tevékenységét, és mint mondottam, nagy szerepe lesz e vállalkozásnak a jövőre nézve a megye mezőgazdaságának kibontakozásában, fejlődésében” – nyilatkozta a képviselő.

Szoboszlai Attila, a Szilágy Megyei Magyar Gazdák Egyesületének elnöke hetente legalább egy félnapnyi időt tölt a szilágysomlyói Eagle Cons Kft irodájában.

,,Civilizált fogadtatás, kedves, mosolygós arcok, szakmai tudás és jószándék vezérli az iroda alkalmazottait, meghallgatják a betérő, vállalkozni vágyókat, nyilvántartásba veszik őket, tanácsokat adnak, vagy adatbázist hoznak létre, szerződnek, felkészülnek, hogy amikor a lehetőségek adottak lesznek, értesíthessenek mindenkit, azért, hogy hamar és sikeresen tegyék le pályázataikat.

A Szilágy Megyei Magyar Gazdák Egyesületének létrejötte az első lépés volt, hogy megtaláljuk egymást. Csapat nélkül azonban munkánk csak néhány információ megosztása, tervezgetés, kapcsolatépítés volt, ráadásul még a vírus sem segített.

Szilágysomlyón, a nagyparkkal szemben lévő iroda lehetőséget teremt a céljaink eléréséhez, konkretizálódni látszanak a gazdákkal együtt kitűzött célhoz vezető utak. Rövidesen kezdődik az európai uniós pályázatok újabb köre, a fiatal gazdákat segítő programok valamikor május végén, a nyár beálltával indulnak, ugyanakkor a kezdő, nem mezőgazdasági tevékenységet segítő pályázatok, a turizmus megsegítésére is lesznek újabb kiírások. Folyamatban vannak a kedvezményes mezőgazdasági hiteleket folyósító pályázatok (Agro IMM Invest), pályázhatnak a szőlészetben-borászatban gondolkodók, szőlő ültetésre, pince felszerelés javítására. Rövidesen elhárulhatnak az akadályok a Pro Economica Alapítvány pályázatának az indítása elől, hisz ezt nagyon sokan várják már, tehát, ahhoz, hogy a pályázati kiírások sokaságában megtaláljuk a nekünk leginkább megfelelőt, be kell térni Papp Zsolt irodájába, ne sajnálják megtenni az utat a Báthoryak városába, mert nem fogják megbánni.

Egyelőre a Szilágy Megyei Magyar Gazdák fiókirodája is itt működik, tagdíjat lehet fizetni, be lehet iratkozni az egyesületbe.
Szeretném megköszönni ezúttal is Zsoltnak és a lányoknak, hogy bevállalják a munkát, hogy figyelnek a gazdákra és segítik őket. Eredményes munkát kívánok, bátorságot az akadályok elhárításában” – emelte ki az elnök.

A tanácsadói iroda vezetőjének, Papp Zsoltnak, 2008 óta magánvállalkozása van, és nagyon sok céggel dolgozik, munkavédelem és tűzvédelem terén. 2010-től az uniós pályázatokkal kezdett el foglalkozni, több képesítési tanfolyamot is elvégzett, és több pályázatot is sikeresen lebonyolított.

,,A 2020-as év mindenki számára nagyon nehéz volt! A COVID sajnos mindenkire rátette kéznyomát. Sokat jártam a megyében, és szembesültem, hogy az emberek legnagyobb problémája a pályázatokkal van, mert sokan nem értik, nem jut el az információ, és sokan félnek belekezdeni, főleg a nyelvi nehézségek miatt. Az RMDSZ megyei vezetőségével való egyeztetések és felmérések alapján beláttuk, hogy a megyében szükség lenne egy magyar nyelvű tanácsadói irodára. Feleségem ösztönzésével elhatároztuk, hogy belevágunk, és megpróbálunk segíteni az embereken, így született meg Szilágysomlyón az 1 December 1918 utca, 59. szám alatt az Eagle Cons Tanácsadói iroda. Irodánk fő mottója a ,,Pályázók érdeke”. Számunkra a legfontosabb, hogy aki hozzánk betér, az megkaphassa minden kérdésére a választ, és megpróbáljunk segíteni problémáin.

Jelenleg több pályázaton is dolgozunk, vannak nagy pályázataink megnyerve, és várjuk a következő kiírásokat. Már nagyon várjuk a kiírást, és segítünk a gazdáknak az elkövetkező Erdélyi Gazdaságfejlesztési Programban is, amely irányába nagyon nagy érdeklődést mutatnak a Szilágy megyei gazdák. Amint megjelenik a kiírás, értesítjük a már jelentkezett gazdákat!

Tudnunk kell, hogy most a 2021-2027-es pályázati periódusban vagyunk. Idéntől indulnak a pályázatok, az év második felétől. Sok pályázati kiírás lesz mezőgazdaság, vidékfejlesztés terén a kis- és középvállalkozóknak. Megpróbálunk mindenkinek segíteni, akik érdekeltek lesznek e téren. Az elkövetkező kiírások az AFIR 6.1, 6.2, 6.3-as kiírásai, az APIA szőlészet és szőlőfeldolgozás stb.

Tudom, hogy sokan félnek, és bizonytalanul állnak a pályázatokhoz, vannak, akik azt mondják, hogy ez bizonyos emberek számára van fenntartva stb. De tudnunk kell, aki nem próbálkozik, nem is nyerhet! Sok esetben, a pályázók nem felelnek meg a kiírásoknak, de ha igen, akkor mi megpróbálunk segíteni a pályázó kedvű embereknek. Mi bátorítunk mindenkit ezúton is, mert ,,aki mer, az nyer”.

Reméljük, beváltja a hozzá fűzött reményeket irodánk, és sikerül sok pályázón segítenünk, hisz a legfontosabb számunkra a pályázóink elégedettsége, és nem utolsó sorban településeink, közösségünk fejlesztése” – mondta lelkesen Papp Zsolt, az iroda vezetője.

K.M.