Mon. Oct 2nd, 2023

A szilágysági pincészetek célja, a nagyvilágba elvinni boraik jó hírnevét

Másfél éve öt szilágysági szőlőtermesztő, vállalkozó összefogása által létrejött a Szil pincészet (Cramele Ulm), melynek célja, a régió pincészeteiben érlelt kiváló nedű népszerűsítése, értékesítése, azok eljuttatása az ország éttermeibe, áruházaiba, a határon túlra.

A múlt hónapban megrendezett borversenyt követően, a hétvégén borkóstolóra hívták Szatmár, Máramaros, Bihar és Szilágy megyei borkedvelőit a kémeri Fort Silvan pincészethez.

Az eseményen három pincészet képviseltette magát: a kémeri Fort Silvan, a kárászteleki Ágoston, és a szilágynagyfalui Blaga. A jelenlévők két fehér, egy rozé és két vörös bort kóstolhattak, miközben Popa Dorin egyetemi tanár és borász, a nedű sajátosságait, a borfogyasztási szokásokat ismertette. A rendezvény társszervezője a Civitas Alapítvány és az AMM design reklámügynökség volt.

Balázs Attila értékesítési képviselő elmondta, a szilágysági együttműködő partnerek szövetsége most bontogatja szárnyait, már tudják az irányt, hova szeretnének eljutni, és a jövőben mindent megtesznek, hogy azt el is érjék. Az öt vállalkozó más-más szintről indul, de közös céljuk, hogy rövid távon, minél közelebb kerüljenek egymáshoz, legyen márkájuk, legyenek termékeik, és azokat a termékeket értékesíteni tudják. Bár egyrészt versenytársai egymásnak, fontos, hogy mindegyik pincészetnek meglegyen a saját stílusa, és a saját stílusjegyein keresztül egy olyan identitása, amivel kiegészíthetik egymást, sőt közösen a szilágysági borturizmus alapjait is letehetik. A Szil pincészet másik célja, mindazt elérni a Szilágyságban, ami visszhangzik az egész világon. Ehhez kellő bátorság, tudás, szenvedély kell, ami olyan potencia, amit ha jól használnak, és tudják, melyik irányba kell menni, akkor sok mindent el lehet érni. Megalakulásuk óta, 2019-től ezidáig nem lehetett nagy utat megtenni, de elindultak, néhány tervet megvalósítottak, és meghatározták a haladás irányát. A munka nagy része ez után következik – tette hozzá Balázs Attila.

Szoboszlai Attila, a Szil pincészet elnöke, a Fort Silvan tulajdonosa kiemelte, az Erdélyi Magyar Borászok Egyesületével azt az elvet vallják és követik, hogy nagy eredményeket szövetkezve lehet elérni, az elmúlt időszakban mind a szakma, mind a fogyasztók felfigyeltek a szilágysági borokra, a közeljövőben, a Szatmáron megrendezendő Partiumi Magyar Napokon még közelebb kerülhetnek a szakmabeliekhez, értékesítőkhöz és borkedvelőkhöz. ,,Azt követi Budapest, a határon túli magyar borok szemléje, és bízunk abban, hogy érkeznek meghívások a bemutatkozásra, idehaza és szerte Európába” – hangsúlyozta a vállalkozó.

K.M.