Fri. May 20th, 2022

A szilágysági mezőgazdászoknak is nehéz talpon maradniuk

Nem csak a viszontagságos időjárás sújtotta a tavaly a szilágysági gazdaságokat, termelőket, hanem a világjárvány is. Amint Sütő Attila falugazdásztól megtudtuk, az év elején érezhetővé vált a bizonytalanság a gazdálkodók körében. Életbe léptek a korlátozások, ezért már márciusban a virágárusok megtapasztalhatták a felvásárlók hiányát.

Az első hullám terjedésével bezártak a beltéri, majd rövid ideig a kültéri piacokat, jelentős jövedelemkiesés következett be, annak ellenére, hogy a gazdák online kezdték el értékesíteni áruikat. A piacok újranyitásakor a megszokottnál kevesebb felvásárló volt.

Az országok közötti lezárások és a fokozott óvintézkedések lassították az árucserét, az export lehetőségek jelentősen csökkentek, az előállítási árak növekedése ellenére csökkentek az eladási árak.

A kormány részéről érkezett ugyan minimális támogatás a termelők megsegítésére, de kevésnek bizonyult. Elmaradtak a szokásos rendezvények, találkozók, szakmai fórumok. „Az idén a gazdák újabb támogatásokban reménykednek. Pozitívum, hogy az idén a 18 minisztérium közül, a munkaügyi, a pénzügyi valamint az oktatásügyi tárcák után a mezőgazdasági minisztérium kapja a legtöbb pénzt a központi költségvetésből, 26 milliárd lejt, ami 10,38 százalékkal több, mint a tavalyi, emellett 38 milliárd 305 millió lejes kötelezettségvállalási hitel is a szaktárca rendelkezésére áll” – nyilatkozta a falugazdász.

K.M.