Wed. Sep 27th, 2023

A Szilágyságba érkező ukrajnai menekültek többsége csak rövid ideig marad

Csökken a Szilágyságba érkező, itt megszálló ukrajnai menekültek száma. Többségük csak egy-két napig marad, majd nyugat felé folytatja útját. A megyében töltött idő alatt a helyi panziók, szállodák vagy családok szolgáltatásait veszik igénybe, kevesen élnek az önkormányzatok által nyújtott lehetőségekkel.

Fazakas Miklós, Zilah alpolgármestere a Maszolnak elmondta, a helyi önkormányzat a Stadionului utca 5. szám alatt lévő, 20-30 személy befogadására alkalmas sportszállót és a Tudor Vladimirescu utcában lévő Mihai Viteazul Technológiai Gimnázium bentlakásának egy részét ajánlotta fel a háború elől menekülők számára, ugyanakkor a helyi művelődési ház egyik helyiségét is használhatnák, ha szükség lenne rá, de az érkezők többnyire már előre megbeszélt helyen, lefoglalt panziókban szállnak meg. Néhány helybéli a saját lakását is felajánlotta, hozzájuk adatbázis alapján, a helyi rendőrökön keresztül jutnak el a menekültek – ismertette az alpolgármester. …

Dari Tamás prefektus elmondta, mivel Szilágy megye nem szomszédos Ukrajnával, „második sorrendbeli” megyének számít. Belügyminisztériumi rendelet alapján azt követően vesznek át nagyszámú menekültet, miután az országhatármenti megyék ellátó egységei 75 százalékban megtelnek, de ez egyelőre nem valószínű, hogy bekövetkezik. Ők viszont mindenre felkészültek, ha tömegesen, vonattal érkeznének menekültek, akkor négy óra alatt közel 200 személynek tudnának szállást biztosítani a sarmasági kultúrotthonban és a szurdoki sportcsarnokban.

A Szilágyságba érkező menekültekről részletesen a https://maszol.ro/belfold/A-Szilagysagba-erkezo-ukrajnai-menekultek-tobbsege-csak-rovid-ideig-marad honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.