Mon. Jul 15th, 2024

A szenátus elutasította a polgármesterek kétfordulós megválasztásának bevezetésére vonatkozó tervezetet

A szenátus plénuma szerdán 33 igen és 47 nem vokssal elutasította a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által kezdeményezett, a polgármesterek kétfordulós megválasztásának bevezetésére vonatkozó jogszabálytervezetet.

A felsőház jogi és közigazgatási bizottsága által kiállított negatív véleményezés értelmében a választási törvény alapvető, legfőképpen a szavazásra vonatkozó elemeit nem szabad módosítani kevesebb mint egy évvel a választások előtt. A helyhatósági választások pedig 2020 júniusában lesznek, szögezi le a két bizottság.

Şerban Nicolae szociáldemokrata szenátor, a jogi bizottság elnöke a felsőház plénumában kifejtette, a választási törvény módosítása ilyen rövid idővel a választások előtt ,,zűrzavart” okozna, és egyébként is, ‘mint más esetekben, most is csak egy politikai számításról van szó, azok, akik tudják, hogy az első fordulóban nem nyernének, arra számítanak, hogy a második fordulóban meg tudják szerezni az ellenlábasaik ellen irányuló negatív szavazatokat’.

Florina Presadă USR-s szenátor arra kérte szenátortársait, szavazzák meg a tervezetet, hogy ,,plusz” legitimitást biztosítsanak a megválasztott elöljáróknak.

Cseke Attila, az RMDSZ-es szenátusi frakció vezetője kifejtette, a választási törvény módosítása jelenleg ‘lezárt téma’, amelyen sem sürgősségi rendelettel, sem a kormány közbelépésével nem lehet már változtatni. Hozzáfűzte: a parlament természetesen elfogadhat egy ilyen törvénymódosítást, azonban ebben az esetben is fennáll az alkotmányosság kérdése.

A jogszabálytervezet az organikus törvények kategóriájába tartozik, esetében a szenátus volt az első megkeresett ház.

agerpres.ro