Tue. Mar 5th, 2024

A szarufésű hagyományos készítése

A zilahi EMKE és a Zilahi Megyei Történelmi és Művészeti Múzeum szervezésében kerül sor a nagykárolyi Cziker András gyűjteményét képező kiállításra, mely a hagyományos fésűs mesterségnek állít emléket. A megnyitóra 2019. november 18-án 17,00 órakor várják a tisztelt közönséget.

Kuriózuma, egyben szilágysági vonatkozása a kiállításnak, hogy a nagykárolyi fésűs Cziker család Szilágysomlyóról költözött el a XIX. század végén.

A dokumentum értékű fotókiállítás teljes részletességgel mutatja be a szarvasmarha szarvból (szaruból) készített fésű hagyományos mesterségét, a fésűkészítésnél használt szerszámokat és a részletes technológiai folyamatokat. Bemutatásra kerülnek még a szarvasmarha szarvából készült különböző tárgyak és a fésűs mesterség egyes jellemző szerszámai.

A 18. században megkezdődött ipari és technológiai forradalom következtében ez a mesterség is jelentősen megváltozott, de továbbra is megőrizte kézműves jellegét. A 20. század második felében, a hagyományos fésűs mesterség gyakorlatilag megszűnt a tudományos felfedezések (a műanyagok felfedezése és széleskörű felhasználása), valamint a fejlett technológia (a munkafolyamatok automatizálása) következtében.

Felbecsülhetetlen értéke van tehát a Cziker család tárgyi és szellemi hagyatékának, melyet itt, Zilahon, mint régi kézműves központban is lehetőségünk van megtekinteni.

A kiállítást Cziker András mutatja be, Lakó Éva és Szabó Attila mondanak bevezetőt. Szeretettel várjuk a kedves közönséget!