Tue. May 28th, 2024

,,A sürgősség a sürgősségi esetekre van”: tájékoztató jellegű kampányt indított a DSU

Vasárnap elindította ,,A sürgősség a sürgősségi esetekre van” elnevezésű, a romániai lakosságot tájékoztató kampányát a Sürgősségi Esetek Országos Felügyelősége (DSU). Az eseményre a fővárosi Floreasca Sürgősségi Kórházban tartott sajtótájékoztató keretében került sor.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 2018-ban 12.735.836 hívás futott be a 112-es sürgősségi számra, és ezeknek több mint a fele nem valódi sürgősségi hívás. A telefonálók egy része csak tájékoztatást kér, más része viszont tévesen tárcsáz, vagy telefonbetyárkodik.
Raed Arafat, a DSU vezetője rámutatott, a 112-es számra befutott hívások nyomán a mentőszolgálatok körülbelül kétmillió-hétszázezer orvosi esetet oldanak meg évente, de ezek közül csak megközelítőleg egymillió-kétszázezer pácienst visznek be a sürgősségi kórházakba’ – jelentette ki Raed Arafat.
Elmondta, a most elindított kampány tájékoztató jellegű, mind a tv-csatornák, mind a rádióadók két-két közérdekű reklámot fognak sugározni egy éven keresztül. A tv-csatornákon futó reklámokat magyar és német nyelven is feliratozzák.
,,A kampány lényege, hogy tudatosítsuk a lakosságban, a sürgősségi eseteket ellátó szolgálat (UPU) fő szerepe az emberi életek megmentése és más sürgősségi esetek kezelése. (…) A kampány során meg akarjuk mutatni, mi történik az UPU különböző helyiségeinek ajtaja mögött, gondolva itt az újraélesztésekre, vagy más, életmentő beavatkozásokra. Az embereknek meg kell érteniük, hogy ha ők 38 fokos lázzal, vagy köhögés miatt, vagy egy akut, de életüket nem veszélyeztető probléma miatt várakoznak, ez azért van, mert az orvosok épp el vannak foglalva azzal, hogy más emberek életét megmentsék” – magyarázta Arafat, hangsúlyozva, hogy az UPU egységekben évről-évre nő az orvosok száma.
Rámutatott, az embereknek tudatában kell lenniük, hogy egy indokolatlan hívás a 112-es számra ,,ölni tud”.
,,Az eset sürgősségét különféleképpen látja a páciens és az orvos, és azt szeretnénk, ha a páciens megértené, hogyan látja, dönti el az orvos ezt” – mutatott még rá a DSU vezetője.
Emlékeztetett, hogy egy, a múlt héten kihirdetett rendelet értelmében nőtt a maximális várakozási idő a sürgősségi besorolás szerinti zöld, kék és fehér jelzésű esetek esetében. A zöld jelzésű besorolás ezentúl akár
60 perces várakozási időt jelenthet, míg a fehér jelzés esetében ez az idő 240 perc is lehet.
Ione-Sorinel Vasilca, a 112-es Sürgősségi Hívások Egységes Országos Rendszerének (STS) igazgatója arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a hívószám bevezetése óta a nem sürgősségi hívások száma csökkenést mutat. Míg 2005-ben ezek a hívások 97,2%-át tették ki, addig 2018 első negyedében ez az arány 46%-ra csökkent. Ez nagyrészt a tájékoztató kampányoknak köszönhető, mutatott rá Vasilca.
A most elindított kampány része annak a projektnek, amely a sürgősségi ellátás minőségét hivatott javítani, és amelyet a svájci-román együttműködési programon keresztül finanszíroznak. A tv-reklámokat a Floreasca Sürgősségi Kórházban filmezték.

agerpres.ro