Thu. May 28th, 2020

A rózsa szaporítása

Nem nehezebb a rózsát szaporítani, mint bármi más növényt, mégis sokan félnek belevágni.

A legkönnyebb szaporítási mód, a futó – kúszó rózsánál a bujtás, amit májustól augusztusig bármikor elvégezhetünk.

 

 Egyszerű bujtás

Az anyanövényről egy szép egészséges, hosszú hajtást lehúzunk a földre, és az elkészített gödörbe fektetjük a növényt, hogy a hajtás csúcsa kifelé álljon. Ha szükséges, rögzítjük valamilyen nehezékkel, és rendszeresen ellenőrizzük a talaj nedvességét.

 A The Fairy talajtakaró rózsa dugványozása:

A bujtás után ennek a rózsának a szaporítása a másik garantált sikert hozó szaporítási mód. Én csináltam 5 cm-es, 15 cm-es dugványokat is, az egész picikétől a normál kézben fogható méretűig, minden esetben szépen ki is gyökeresedtek. A dugványozási eljárás ugyan az, mint a normál rózsáké, de ezek az apró szépségek nagyon jól gyökeresednek, és biztos sikert hoznak. Az egy időben ledugott The Fairy-k és a normál teahibridek közül a picik már saját gyökérzettel rendelkező példányokká váltak, mire a tearózsák elkezdtek gyökeresedni.

 

A rózsa dugványozás:

Olyan rózsahajtásból, amely csúcsán már nyílott virág, készítsünk kb. 20–25 cm hosszúságú csúcsdugványt, mégpedig úgy, hogy a hajtás végéből levágott dugványon 10–15 cm-es levéltelen hajtásrész legyen. Biztosabb a gyökerezés, ha talpas dugványt használunk. Ez azt jelenti, hogy a dugványon a vastagabb ágból is rajta hagyunk egy kisebb darabot. Az így elkészített dugványt homokos, tápdús és jól átnedvesített földet tartalmazó cserépbe ültetjük.

A cserepet félárnyékos helyre tegyük, ahol lehetőleg egyenletes hőmérsékletet és talajnedvességet tudunk biztosítani. Legjobb, ha a talajba süllyesztjük. A túlzott párologtatást takarással (pl. befőttes üveggel) akadályozhatjuk meg. Körülbelül 6 hét múlva az üvegtakarást levehetjük, körülbelül ennyi idő alatt már megindult a gyökérképződés, majd ez követően a hajtásnövekedés is. Őszig – rendszeres öntözés mellett, amit soha nem szabad elhanyagolni – a dugványok már annyira megerősödnek, hogy ki lehet őket ültetni a szabad földbe.

Az így szaporított rózsák esetében nagyon figyelmesen kell majd a téli takarást elvégezni, hiszen a gyenge gyökerek eléggé érzékenyek a fagyokra.

 

  • Fontos, hogy kellően érett hajtásokat szedjünk, amelyek képesek legyökerezni. Azokon a hajtásokon, melyeken idén elnyílt a virág, alkalmasak szaporításra.
  • Öreg, fás hajtások erre nem jók, azokat fásdugvánnyal (lásd lejjebb és a videón is) szaporíthatjuk.
  • A hajtás minimum 10 cm hosszú legyen, normál kerti rózsa esetében. Az elvirágzott virágfejeket minden esetben vágjuk le, és a szár részről is szedjük le az alsó levélpárokat.
  • Dugványozáskor ha a dugvány kérgét kissé megsértjük, könnyebben tud gyökeresedni. Késsel vékony felületen sértsük meg a szárrészt.
  • Éles eszközzel vágjuk a vesszőt le, hogy ne “zúzzuk” össze a szárát
  • Dugványozhatjuk cserépbe, szabad földbe, a lényeg, hogy kellően párás környezetbe kerüljön a hajtás. Ezt fólia takarással tudjuk biztosítani.
  • A cserépre tegyünk egy átlátszó zacskót, ami teljesen befedi, de nem ér a növényhez. Ha szabad földben gyökereztetünk, akkor egy nagyobb üveg is megfelel a párásításra, de ha van fólia sátrunk, ott is elég párás a levegő a gyökeresedéshez.

A gyökereztetés alatt, mikor elkezd kihajtani a növény a rügyekből, nem biztos, hogy azt jelenti, meg is gyökeresedett. A szárban található tápanyagot felhasználva kezdődik meg a kihajtás. A gyökeresedéshez nincs köze, ne tévesszen meg bennünket. Várjunk türelmesen, ne kezdjük kihúzkodni a dugványunkat.

 

A dugványozásról általánosságban:

A jó időben szedett dugványok a megfelelő közegben, a párás környezet biztosítása mellett, jó aránnyal gyökeresednek. Feltétel, hogy szellőztessünk, és óvjuk dugványainkat a fertőzéstől.

A fásdugvány:

A rózsa fásdugványozása szintén jó eredménnyel alkalmazható. Szeptemberben a már érett vesszőket megvágjuk, a leveleket és a hajtáscsúcsot levágjuk, majd a vesszőket a jól előkészített talajba – szabadföldbe – duggatjuk.

A dugványok téli védelméről megfelelő takarással gondoskodnunk kell. Célszerű a takaróanyag közé rágcsálóirtót is kiszórni, mert az egerek menedéket keresnek a kukoricaszár – szalmaréteg alatt, és esetleg megrághatják a vesszőket. Tavasszal, miután az idő felmelegedett, a takarást eltávolítjuk, és a kihajtott, begyökeresedett példányokat iskolában továbbneveljük.

 

A rózsa szemzése:

A nehezen gyökeresedő rózsáknál alkalmazott módszer, a szemzés és az oltás. Szemzésre csak olyan hajtások jók, melyen a virág már elnyílott, a tüskék nyomásra lepattannak, és a héj nem szakad be. Ezekből a hajtásokból vágjunk, de ne túl hosszút, mert a hajtás alján lévő szemek nem elég fejlettek.

Kibontjuk az alany gyökérnyakát, letöröljük a földet róla, a gyökérnyakba T alakban bevágást készítünk, a szemzőkéssel felhajtjuk a T szárait. A nemes részen kivágjuk a szemet, az ujjunkkal kipattintjuk a fás részt, és a szempajzsot betoljuk a T alá.

Gyökérnyakat megvágjuk, és előkészítjük a szemet
A szemet betoljuk
Kötéssel rögzítjük
A megeredt szemzést továbbneveljük.

A meggyökeresedett dugványok tovább nevelése:

Meggyökeresedett a rózsa dugványunk, mi  a következő tennivalónk vele? Legelőször is azzal kell tisztába lenni, hogy a gyökeres dugványunk nem rendelkezik erős gyökérzettel, ami van, az is fejletlen, így a tápanyagot és a nedvességet csak a talaj felső 10-15 cm-es rétegéből tudja venni. Maga a dugvány is alig tartalmaz tápanyagot, így ezekre fokozottan figyelnünk kell. A rózsa vázrendszerét fel kell építeni. Ehhez az összes fölösleges rügyet el kell távolítani. Maximum 2-3 maradhat, az összes többit dörzsöljük le. A megmaradt 2 max. 3 rügyet hagyjuk kihajtani, majd bimbót is nevelnek. Közben fokozatosan ügyelni a tápanyagra és a nedvességre! Mikor a bimbó már annyira fejlett, hogy a színét mutatja – most jön a legnehezebb része – közvetlen a magház alatt letörjük, levágjuk. Miért van erre szükség? Egyrészt, a virág/magok kinevelése rengeteg energiát emészt fel, és a hajtások ebben az időpontban halmozzák fel a legtöbb tápanyagot. Ha korábban szedjük le a bimbót, mint hogy a színét mutatja, a hajtás még nem érte el a teljes fejlettségi állapotát. Ha később szedjük le, a virág kinevelése tápanyagot von el a növénytől.

A bimbó eltávolításának hatására a legfelső 3- 4 rügy kihajt. A hajtásunk még gyenge ahhoz, hogy ezeket elbírja, így feltétlen gondoskodjunk támasztékról.

Pár perc a rózsa fásdugványozásáról:

gazigazito.hu