Fri. Jul 12th, 2024

A Román Vízügyi Igazgatóság észszerű vízfogyasztásra kéri a lakosságot; 214 település vízellátását korlátozták az aszály miatt

Észszerű vízfogyasztásra kéri a lakosságot az Országos Vízügyi Igazgatóság, tekintve, hogy már 214 település vízellátását kellett korlátozni az aszály és a nagy fogyasztás miatt.

Az AGERPRES hírügynökséghez kedden eljuttatott közleménye szerint csökken az ország víztartaléka, habár még elegendő a felszíni vízforrásokból központosítottan ellátott fogyasztók számára.

Az ország negyven fő víztározó tavában jelenleg 3,35 milliárd köbméter víz áll rendelkezésre, a víztározók telítettsége 77,36%, ami az előző időszakhoz képest csökkenést jelent.

Az ivóvíz- és csatornaszolgáltatók hálózatára csatlakozott fogyasztók vízellátását 17 megye (Bihar, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galac, Suceava, Neamţ, Bákó, Vrancea, Szeben, Hunyad, Ilfov, Argeş, Giurgiu, Dâmboviţa, Ialomiţa, Dolj) 214 településén kellett korlátozni, mivel az aszály miatt jelentősen megnőtt az öntözésre használt víz mennyisége, és a víztározókban leapadt a vízszint.

Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galac, Bákó, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunyad és Szilágy megye 345 településén félig kiszáradtak a kutak, a helyi hatóságok és katasztrófavédelmi felügyelőségek erőfeszítéseket tesznek a szükséges vízmennyiség máshonnan történő szállítására, illetve a kutak mélyítésére és kitisztítására.

A 80 aszálymegfigyelési területből 19-ben a szükséges minimum alatti hozamot regisztráltak. Legérintettebb a Szamos-Tisza medence, a Bánság, az Olt, a Szeret, valamint a Prut-Bârlad vízgyűjtő medencéje.