Tue. May 28th, 2024

A rendőrök országszerte elkezdték ellenőrizni, hogy az állampolgárok betartják-e a kijárási tilalomra vonatkozó rendelkezéseket

A rendőrök országszerte elkezdték ellenőrizni, hogy az állampolgárok betartják-e a szerdán délben hatályba lépett 3-as számú katonai rendelet intézkedéseit.

Az új koronavírus-járvány terjedésének megakadályozását célzó intézkedéseket tartalmazó rendelet a keddről szerdára virradó éjszaka megjelent a Hivatalos Közlönyben.

A rendelet értelmében mindenkinek tilos elhagynia lakását vagy háztáji gazdaságát.

A rendelkezés alól kivételt képeznek azok, akik a következő okokból hagyják el otthonukat: munkavégzés, életbevágóan fontos vagy a munkavégzéshez nélkülözhetetlen javak beszerzése emberek vagy háziállatok számára, orvosi ellátás igénylése, amennyiben az nem halasztható és nem bonyolítható le kommunikációs eszközök révén, gyermek, idős ember vagy fogyatékkal élő személy gondozása, felügyelete, családtag elhalálozása. Ezen kívül rövid sétát lehet tenni vagy sportolni lehet egyénenként a lakhely közelében.

Kivételt képeznek azok az esetek is, amikor valaki éppen vért adni megy, vagy humanitárius, illetve önkéntes tevékenységet végez. Annak is joga van elhagyni otthonát, akinek mezőgazdasági munkát kell elvégeznie, illetve értékesítenie kell a mezőgazdasági terméket.

A 65 éven felüli személyek 11 és 13 óra között hagyhatják el otthonukat, ebben az idősávban is csak akkor, ha alapszükségleti cikkeket kell beszerezniük (beleértve a háziállatok szükségleteit is), ha halaszthatatlan egészségügyi ellátásra van szükségük, továbbá ha kiskorút, más idős személyt vagy fogyatékkal élő személyt kell ellátniuk. Emellett engedélyezett a lakhely körüli mozgás – de nem csoportosan – és a háziállatok sétáltatása.

A katonai rendelet azt is előírja, hogy az állampolgároknak munkahelyi igazolvánnyal, a munkaadó által aláírt igazolással vagy saját felelősségre írt nyilatkozattal kell indokolniuk lakhelyük elhagyását.

A saját felelősségre írt nyilatkozatban fel kell tüntetni a nevet, a születési adatokat, a lakcímet (esettől függően a munkahely címét), a lakhelyelhagyás okát, a kitöltés dátumát és az aláírást. A munkáltató által, illetve saját felelősségre kiállított dokumentum, amely a lakhely elhagyásának szükségességét igazolja, telefonon, táblagépen vagy más, hasonló elektronikai eszközön is bemutatható a hatóságok felszólítására.