Mon. Oct 2nd, 2023

A próbafelmérések idején vesztegzár alatt levő települések diákjai egy későbbi időpontban vizsgáznak

Azokon a településeken, amelyek az országszerte megszervezett próbafelmérések idején a járvány miatt vesztegzár alatt lesznek, egy későbbi időpontban fognak vizsgázni a diákok, de mindenképpen május 15-e előtt – jelentette ki pénteken Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

Ennek érdekében kiegészítik a próbaérettségi és a próba-képességfelmérő vizsga megszervezéséről szóló 2021/3449-es miniszteri rendeletet, amely a pénteki nap folyamán meg is fog jelenni a Hivatalos Közlönyben.

A miniszter szerint ebben az esetben a tanfelügyelőségek dolgozzák ki a próbavizsgák tételeit. Hozzátette, az egészségügyi óvintézkedések betartása érdekében az iskolák vezetősége úgy is dönthet, hogy azokon a napokon, amikor a próbafelméréseket tartják, a többi osztály online tartja az órákat.

A próbaérettségi március 22-én kezdődik a román nyelv- és irodalomvizsgával. Március 23-án a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból zajlik a próbavizsga, 24-én a választható tantárgyból, 25-én pedig anyanyelv- és irodalomból a kisebbségi diákok esetében.

A nyolcadikosok képességfelmérő próbavizsgája március 29-én kezdődik a román nyelv és irodalommal, 30-án matematikából, 31-én pedig anyanyelvből mérik fel a diákok tudását.

agerpres.ro