Tue. Jun 18th, 2024

A parlagfű elleni védekezésről szóló törvény alkalmazásáért tüntettek Bukarestben

Többtucatnyian tüntettek vasárnap Bukarestben a parlagfű irtásáról rendelkező törvény alkalmazását követelve.

A fővárosi Kiseleff-parkban tartott eseményre az Élet parlagfű nélkül elnevezésű tájékoztató kampány keretében került sor, amelynek célja tudatosítani a parlagfű irtását kötelezővé tevő 2018/62-es törvény alkalmazásának fontosságát.

A szervezők szerint Romániában hozzávetőlegesen hatmillióra tehető a parlagfűre allergiás személyek száma.

,,Azért gyűltünk itt össze, hogy megmutassuk a hatóságoknak, hogy létezünk, sokan vagyunk, és hogy a parlagfű-allergia fáj. Nekik kötelességük lenne biztosítani a nyugodt életet az ország állampolgárai számára. Azért vagyunk itt, hogy nyomást gyakoroljunk egy törvény alkalmazása érdekében. Mert a jogszabály hatályban van, de nem alkalmazzák, évente romániaiak ezreiről derül ki, hogy parlagfű-allergiában szenvednek. A környezetvédelmi, az egészségügyi és a mezőgazdasági minisztériumnak tájékoztató kampányokat kellene szerveznie e gyomnövény hatásairól. Ez nem szeszély, ez nem divat, ez kínszenvedés az allergiások számára. Három hónapon át csak egészségügyi maszkot viselve tudunk kijönni a házból, vagy bezárkózunk saját lakásunkba. Márpedig nem jó ország az, amelyikben egy gyomnövény miatt el kell barikádoznod magad a házban” – fogalmazott Ionela Năstase szervező.

A 2018/62-es törvény értelmében a telektulajdonosoknak, valamint a közutak, vasúti szakaszok, folyópartok, tavak karbantartóinak minden évben legkésőbb június 30-áig kötelességük kiirtani területeiken a parlagfüvet, ugyanakkor gondoskodniuk kell arról, hogy a gyomnövény az idény végéig ne üsse fel a fejét ismét. Ennek elmulasztása esetén a magánszemélyek 750-től 5000 lejig, míg a jogi személyek 5000 lejtől 20.000 lejig terjedő bírsággal büntethetők.

A parlagfű augusztus-szeptemberben virágzik, a pollenjére allergiás személyeknél gyakori tüsszentést, könnyezést, szemviszketést, orrfolyást, fulladásérzetet, szédülést okozva.

agerpres.ro